Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den helt nya juryn har olika bakgrund inom musiken, men alla tre när en dröm om att upptäcka nästa popstjärna som slår stort.

Laddad jury inför nya "Idol"

Ett av Sveriges populäraste tv-program är tillbaka i ny skrud. I år det Fredrik Kempe, Nikki Amini och Quincy Jones III som väljer ut dem som tävlar om att bli Sveriges nästa popstjärna.

Göteborg är den första anhalten på juryns turné genom Sverige när de väljer ut årets deltagare. I premiäravsnittet får publiken bland annat stifta bekantskap med tjejtjusaren Simon och EPA-traktorföraren Erik som båda hoppas på en guldbiljett. För första gången är också deltagare födda på 2000-talet tillräckligt gamla för att delta.

- Jag tycker att det var riktigt häftigt att få träffa så många i den årskullen och se vilken enorm potential vi har framöver, säger Fredrik Kempe.

LÄS MER: Quincy, Fredrik och Nikki tar över Idol

Olika ingångar

Medlemmarna i den nya juryn har olika bakgrunder inom musikbranschen. Nikki Amini kommer från skivbolagsindustrin och letar efter artister som har "hela paketet".

- Det börjar och slutar alltid med musiken. Men sen är det viktigt att artisten kan bära upp rollen på alla plan. För det är det som gör att du blir en artist som kan ha en långsiktig karriär, säger Nikki Amini.

Fredrik Kempe och Quincy Jones har främst agerat som producenter under senare år. Kempe står bland annat bakom fyra Melodifestivalvinnare. Nu hoppas han finna oslipade diamanter i "Idol".

- Det här är egentligen en fortsättning på det jag har jobbat med i tio år. Jag försöker hitta artister som jag kan para ihop med bra låtar. Det här är ju en möjlighet att göra det på ett mer organiserat sätt, säger Fredrik Kempe.

Fokus på hiphop

Quincy Jones III kommer från hiphoppens värld vilket märks i årets säsong. Under uttagningssturnén besökte Jones ungdomsgårdar i Rosengård, Angered och Tensta. Där höll han i extrauttagningar i jakt på nya talanger.

- Ett mål för mig är att finna en artist som kan slå i USA, säger Quincy Jones.

Programledaren Pär Lernström tycker att programmet har utvecklats i takt med musikbranschens förändring.

- Hela branschen förändrades med Spotify. Nu är låtarna mer centrala och det finns nya genrer som har blommat ut . Vi försöker att vara en del av det, säger Pär Lernström.