Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Låten som förgyller – eller förstör

Sommar betyder sol, semester, myggor – och en sommarplåga. Sämst eller bäst? Det enda som är säkert är att den kommer att spelas. Överallt.

"Despacito" med Luis Fonsi, Daddy Yankee och Justin Bieber ligger redan i topp på listorna. Många experter tror att det blir en av de stora sommarplågorna. Men flera kandidater finns på listan.

- Det kan dyka upp andra låtar, men den låten tror jag blir DEN sommarplågan, säger Tina Mehrafzoon på "Musikguiden" i P3.

Vad skiljer då årets sommarplåga från tidigare år? Västindiskt och afrobeat, säger Tina Mehrafzoon.

- Det är inte längre den typen av tropical house som var populär förra året, nu är det mer funkig r'n'b, säger hon.

Tropisk och härlig

Det som kännetecknar en sommarplåga är att låten är "tropisk och härlig", säger Mehrafzoon. Den ska också ha något som sticker ut och gör att den skiljer sig från mängden.

- I "Despacito" är det ju refrängen som sätter sig, den sticker verkligen ut och fastnar, säger hon.

LÄS MER: Sommarens hits koras på Kviberg

Linda Nordeman som är musikredaktör på Sveriges Radio föredrar ordet "sommarhit". Låtarna är ju sådana som hörs på både radio och dansgolv, och återfinns högt på topplistorna.

Tvärtemot sin kollega på "Musikguiden" tror hon att årets sommarhit inte har nått till allmänheten än, utan att den kommer att släppas i juni. Kanske kan Justin Bieber komma med en ny hit.

Klar sedan länge

Enligt Robert Sehlberg, musikchef på Rix fm, är dock årets sommarhit klar sedan länge.

- Det blir "Despacito", den är tydligt populärast enligt alla mätningar, säger han.

Men även han tror att kan det dyka upp nya låtar, som sällar sig till skaran av riktiga sommarplågor. Han nämner "Jag trodde änglarna fanns" med norska Kamferdrops som exempel.

- Det är en låt som Kikki Danielsson gjorde en gång i tiden, men med en melodi som är mer eller mindre snodd från Elvis Presleys "I can't help falling in love with you", säger Robert Sehlberg.

Även Spotify tror att Kamferdrops låt kan bli en succé. Strömningstjänsten listar också låtar som "Call me" med Neiked, "Tårarna i halsen" med Tjuvjakt och "The cure" med Lady Gaga som möjliga sommarplågor. "Bad liar" med Selena Gomez kan också bli en stor hit, enligt Spotify.

"En riktig sommarplåga"

Förra sommaren var "Can't stop the feeling" med Justin Timberlake och "The ocean" med Mike Perry favoriter på radiostationerna. Även svenska låtar som "Din tid kommer" med Håkan Hellström och "Vi mot världen" med Veronica Maggio gick varma ur svenskarnas högtalare.

- "Can't stop the feeling" var ju den som verkligen var störst förra året, den vill jag kalla en riktig sommarplåga. Den var nästan lite FÖR glad, säger Tina Mehrafzoon.