Kysste bandmedlem – bannlyst i hela Malaysia

Bandet 1975 har rönt stor uppmärksamhet efter en manöver på festivalen Good Vibes i Malaysia. Mer specifikt handlar det om en kyss.

ANNONS

Det kan kosta mycket, och lite, att ta ställning för människorättsfrågor. Ibland blir man applåderad för sitt hjältemod. Ibland blir man bannlyst av en sydostasiatisk förbundsstat.

Under fredagskvällen framträdde det brittiska bandet 1975 i Kuala Lumpur, på festivalen Good Vibes.

Under konserten gick sångaren Matty Healy plötsligt ut och bad om ursäkt till publiken, något som går att se i en video på Twitter.

”Jag har gjort ett misstag” säger Healy.

”När vi bokade våra shower, så hade jag inte tittat tillräckligt noggrant. Jag ser faktiskt inte poängen i att bjuda in 1975 till ett land och sen säga till oss vem vi får ha sex med”

ANNONS

”Väldigt respektlöst”

Han går sedan upp till bandets basist, Ross MacDonald, och kysser honom.

Vilket må låta som en ytterst mild förseelse. Men i Malaysia är homosexualitet straffbart, och ger upp till tjugo års fängelse.

Trettio minuter senare var britternas konsert också över, efter att festivalens arrangörer tvingat dem av scen. Healy sade då: ”Ok, vi har precis blivit bannlysta från Kuala Lumpur, vi ses senare”.

Arrangörerna bakom Good Vibes har förklarat att beslutet var en order, som kom direkt från Malaysias kommunikationsministerium.

Fahmi Fadzil, Malaysias kommunikationsminister, har också beskrivit bandets framträdande som ”Väldigt respektlöst”.

Se videon nedan:

LÄS MER:KonstAB retar sig på Ruben Östlunds film ”The Square”

LÄS MER:Recension: ”Grammofon-Missionen” av Carl-Henrik Olsson och Stefan Kéry

LÄS MER:De är klara för ”Så mycket bättre” 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS