Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Kissing sailor" eller den kyssande sjömannen från den kända bilden i Life Magazine. Victor Jorgensens bild är inte upphovsrättsskyddad och visar paret från en annan vinkel än på det kända fotografiet från Life. Arkivbild.

"Kyssande sjömannen" från ikonisk bild är död

George Mendonsa, som hela livet hävdade att han var den sjöman som fångats på bild när han kysste en sjuksköterska för att fira slutet av andra världskriget, har dött, skriver NBC News.

Ögonblicket förevigades av fotografen Alfred Eisenstadt och hamnade i Life Magazine. Bilden är ett av världens mest kända fotografier, men identiteten hos paret på bilden kunde under decennier inte fastställas.

Författarna till boken "The kissing sailor" bestämde sig 2012 för att lösa mysteriet en gång för alla och använde sig av modern ansiktsigenkänningsteknik för att fastställa identiteten på sjömannen och sjuksköterskan som blir kysst. De kom fram till att det är George Mendonsa och Greta Zimmer Friedman som figurerar på bilden. Friedman dog 2016 och hävdade livet ut att hon blivit kysst mot sin vilja.

- Killen kom över och grabbade tag i mig. Han var väldigt stark. Det var han som kysste mig, inte jag som kysste honom, sade hon till CBS News 2012.

Mendonsa hade varit på bio när han fick reda på att Japan hade kapitulerat den 14 augusti 1945. Trots att hans framtida fru Rita var med bestämde han sig för att kyssa den okända kvinnan och två fotografer, Alfred Eisenstadt och flottans egen fotograf Victor Jorgensen, förevigade ögonblicket.

Bilden har för många amerikaner kommit att symbolisera stämningen efter beskedet att kriget var över. Mendonsa försökte 1987 stämma både Time och Life som hade publicerat bilden utan hans samtycke, men fallet lades ned året därpå. Ett flertal andra män och kvinnor har hävdat att de är paret på bilden, men de flesta experter är nu överens om att det är Mendonsa och Friedman.

George Mendonsa blev 95 år gammal.