Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnors rätt att välja sitt liv är temat

Kvinnors rätt till egna val i livet är temat. 24 skådespelare och musiker från Kurdistan är i Göteborg för ett gästspel på Teater Trixter.

Dansarens kvinna skrevs 1995 av dramatikern Petra Revenue, som också är en av drivkrafterna bakom Teater Trixter. Pjäsen handlar om en kvinnans inre resa då hon ska gifta sig med en man hon inte känner, om hennes fantasier, drömmar och längtan bort.

När pjäsen uruppfördes gjorde skådespelaren och regissören Miran Kamala en av rollerna. Han har själv sina rötter i Kurdistan och han har översatt pjäsen till kurdiska och gett den en kurdisk dräkt, helt i samförstånd med Petra Revenue.

- Jag vill visa på den starka påverkan familj och samhälle kan ha på sina barn och anhöriga genom krav och förväntningar. Rädslan att bli utesluten kan göra att man går med på saker man inte vill, säger. Miran Kamala.

Hur ser kvinnans roll ut i dagens Kurdistan?

- Mycket har förändrats till det bättre under de senaste tjugo åren men tyvärr förekommer tvångsgifte fortfarande i vår kultur. Med den här pjäsen vill jag skrika TÄNK OM!!! Vi måste våga bryta med det som är dåligt i vår kultur och själva få bestämma över våra liv.

Samtidigt vill han också plocka fram det positiva i kulturen - språket, musiken och många goda traditioner.

- På sikt vill jag att det byggs en bro mellan Sverige och Kurdistan, det här är bara den första lilla stenen.

På scen: teatergruppen Sulamaniyah Kurdish Fine Arts Society från irakiska Kurdistan

Föreställningar: 20/3 kl 19, 21/3 kl 13 och 19, 23/3 kl 19 och 24/3 kl 13 och 19.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.