Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Årets säsong av "Sommar i P1" är slut. 59 sommarvärdar har talat och Sveriges Radios sammanställning visar att flest har lyssnat på de personliga berättelserna om allvarliga ämnen. Arkivbild.

Kvinnorna toppar Sommar i P1

Ännu en säsong av det populära radioprogrammet "Sommar i P1" är till ända. När Sveriges Radio summerar året är det de personliga berättelserna och de faktaspäckade sommarpraten som är populärast bland lyssnarna.

Författaren Maj Sjöwall toppar listan över flest lyssnare i direktsändning. Filantropen Gunhild Stordalen samt programledarna Malou von Sivers och Annika Lantz tar pallplatserna när det kommer till de mest lyssnade i efterhand.

Samtliga tre sändningar i topp är personliga berättelser med en allvarlig underton. Till exempel handlar Stordalens sommarprat om hennes dödliga bindvävssjukdom och engagemang i miljöfrågan.

- Hennes sommarprat är ett personligt, angeläget och faktaspäckat program där folk lär sig något. Det engagerar lyssnarna när viktig kunskap presenteras i ett format som är lite mer lustfyllt, säger Bibi Rödöö, programchef för "Sommar i P1".

Enorm respons

I år nådde några av sommarpraten långt utanför Sveriges gränser. Artisten Maher Zain, som främst är känd i utlandet, gjorde också en engelsk version som gick ut i onsdags. På mindre än en vecka har den seglat upp i topp över antalet reaktioner i sociala medier.

Fotbollsspelaren Kim Källströms sändning på svenska fick också spridning utomlands när ett Arsenalfan översatte delar av hans sommarprat på sin blogg.

"Sommar i P1" har också uppmärksammats för hur de har behandlat årets sommarpratare. Edward Blom blev ombedd att lägga till några meningar som balanserade upp alkoholromantiken i hans sändning. Bert Karlsson fick förslag på ändringar gällande sina uttalanden om romer och lata svenskar. Det fick honom att anklaga Sveriges Radio för censur.

- Det har alltid varit diskussioner om censur i programmet. Det hör till det när det är så många som är engagerade. "Sommar i P1" är en stor scen där många vill upp och programmet fungerar som ett slags katalysator för uppmärksamhet. Men det handlar inte om censur. Det handlar om redaktörskap.

Engagerade medier

I år har 13 dagstidningar visat extra intresse för sommarpratarna. Det har blivit referat och recensioner av samtliga sändningar, som en sommarserie från tidningarnas sida.

Bibi Rödöö välkomnar engagemanget, men hon tror inte att recensioner är rätt tillvägagångssätt.

- Det sommarpratarna gör är fantastiskt. Men vissa är inte vana vid uppmärksamheten som följer. När man recenserar deras sändningar, som ofta är väldigt personliga, blir det som att man recenserar deras liv, säger hon.