Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Kvinnofattigt på Summerburst

I helgen kickar Summerburst igång. När festivaldöden skördar offer expanderar housefesten - men bland artisterna finns bara en enda kvinna.

Sommaren hade inte ens börjat innan två festivaler dödförklarades, både Siesta och Peace & Love gick i graven. För housefestivalen Summerburst är läget helt annorlunda.

Från starten 2011 med 13 000 besökare i Stockholm finns den nu på båda kusterna. Helgens upplaga av Summerburst i Göteborg beräknas locka 24 000 househungriga.

-Vi har en väldigt bra lineup, Summerburst är en nattklubb i megaformat. Det är mer än att bara gå på en konsert eller andra festivaler, säger festivalgeneralen Anders Boström om framgångsreceptet.

Expressens musikskribent Annah Björk tror att Summerburst lockar en annan typ av publik än de traditionella festivalbesökarna.

-Jag tror att många som är där gillar att gå ut på klubbar och besöker festivalen av sociala skäl, för att deras kompisar går dit, säger hon.

   

Få kvinnliga akter

Summerburst har en stjärnspäckad artistuppställning med namn som David Guetta, Axwell och Alesso. Av 17 bokningar sticker ett namn ut, svenska underground-dj:n La Fleur är festivalens enda kvinna.

-Det är väldigt trist med så få kvinnor. Vi gjorde en undersökning bland våra fans, med 22 500 svar, där de fick välja fem dj:ar som de vill se. Vi väljer så gott vi kan de som ligger högst upp på listan, säger Anders Boström och fortsätter:

-Vi skulle jättegärna se att det var fifty-fifty men när vi drar på oss så stora kostnader måste vi kunna sälja biljetter. Vi tar de artister som säljer flest biljetter.

  

"Presentera nytt"

Besökarnas efterfrågan i kombination med få kvinnliga superstjärnor på househimlen är förklaringen till den manliga överviktigen.

Men Sandra Mosh, house-dj som tidigare arbetat på P3:s "Musikguiden", ser inte det som en giltig anledning.

-Givetvis är det svårare att hitta kvinnliga akter som är lika kända som David Guetta. Men det finns ingen anledning till att boka in färre kvinnliga akter som spelar kommersiell house, säger hon och fortsätter:

-Det indikerar att det bara är männen som producerar den här typen av musik som förtjänar att stå där. Det är väldigt viktigt för både tjejer och killar att se att det finns tjejer inom den här scenen som gör det lika bra.

Festivalens enda kvinna, La Fleur, tycker att det är för enkelt att bara ge publiken vad de efterfrågar. Hon vill se fler alternativa dj:ar på Summerburst.

-Ibland måste man presentera något nytt för folk, musik som de kanske inte vet om att den finns eller att de tycker om.

   

SUMMERBURST:

Arrangerades första gången 2011 då 13 000 besökare såg artister som David Guetta, Eric Prydz och Adrian Lux uppträdde på Stockholms Stadion.

2012 expanderade festivalen och fick en Göteborgsupplaga på Valhalla IP. Då spelade bland andra Tiesto, Avicii och Sebastian Ingrosso. Totalt besökte över 65 000 personer de båda festivalerna förra året.