Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De där olika rollerna man kan få i en familj, det tror jag att många kan känna igen sig i", säger Suzanne Reuter som spelar mamman i den nya komedin "All inclusive", där Jennie Silfverhjelm och Liv Mjönes spelar döttrarna.

Kvinnlig semestertrio tar plats i ny filmkomedi

I en sällskapsresa för vår tid reser en stukad familj till Kroatien för att fira mammans 60-årsdag.

Redan före avresan i "All inclusive" uppdagas det att pappan har varit otrogen. De vuxna barnen får brottas med både den deppiga mamman och sina egna roller som den "duktiga" respektive den "struliga" dottern på en resa som friskt blandar buskishumor med närmast norénsk stämning.

- När jag läste manuset så skrattade jag och såg verkligen potentialen. Jag gillar också mollackordet som finns där, som handlar om hur människor inte kan nå varandra. Det tror jag stämmer in på 99 procent av alla familjer, säger Jennie Silfverhjelm, som spelar den ordentliga storasystern som helt har glömt sina egna behov.

Betalar bartendern

Liv Mjönes gör rollen som den struliga lillasystern Tove, som obetänksamt betalar sitt one night stand bartendern Antonio för att uppvakta mamman.

- Att få vara rolig som tjej är inte jättevanligt, det har varit skitcool att göra det här och spela en rollfigur som inte vill foga sig och leva som en vuxen.

Vilken roll den förlupne pappan har spelat i familjekonstellationen lämnas därhän.

- Vi har inte tänkt så mycket på honom, jag tror inte ens han har ett namn. Men det är ju inte en helt ovanlig situation, att pappan har varit otrogen, säger Suzanne Reuter lite syrligt.

Målet: rolig film

Tre kvinnliga huvudroller, en kvinnlig regissör och kvinnliga producenter är ett ovanligt upplägg i en filmbransch som fortfarande är starkt präglad av män. Huruvida det kvinnliga styret har påverkat filmen på något särskilt sätt har dock skådespelarna svårt att säga.

- Vårt mål har varit att göra en rolig film, konstaterar Suzanne Reuter.

De senaste veckorna har #metoo-revolutionen däremot gjort frågan om kön högst relevant och "All inclusive"-trion har mycket att säga i frågan.

- Jag tycker att den här rörelsen är det största som har hänt sedan kvinnlig rösträtt. Det rör på sig nu och den kraften kommer inte samhället att kunna stå emot. Det är verkligen på tiden, säger Jennie Silfverhjelm.

"Arg fortfarande"

Suzanne Reuter håller med och poängterar hur normaliserat sexistiskt övergreppsbeteende har varit:

- Jag minns hur min mamma (skådespelaren Bojan Westin) satt och såg på tv när Helena Bergström pratade om de här frågorna för några år sedan. Hon blev nästan sur och sa "men vadå, så där har det ju alltid varit" och fortsätter:

- Man visste att man behövde skydda sig mot vissa män i branschen, som försökte putta in en på en toalett kanske. Man behövde vara stark för att putta ut karljäveln. Jag är arg fortfarande, fast det var länge sedan.

TT: Det har hänt dig?

- Ja, det är en av flera saker som har hänt mig. Fast jag tror att de unga männen i dag inte beter sig som gubbarna gjorde på min tid. Men jag är så himla glad för det som händer nu, att man pratar om det här.

- Verkligen, vi har nått en punkt nu där kvinnor börjar liera sig. Det här är bara början, säger Jennie Silfverhjelm.