Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Yayoi Kusama med pumpa. Den japanska konstnären i en installation som gjordes 2010. Pressbild.

Kusama: "Jag beundrar oändligheten"

Sommarens utställning med Yayoi Kusama på Moderna museet och Arkdes är den största svenska retrospektiv som har tillägnats Japans mest berömda nu levande konstnär. Inför dess öppning berättar den 87-åriga ikonen om lidandet bakom konsten och glädjen den ger.

Yayoi Kusamas psykedeliska målningar, skulpturer och installationer – ofta täckta av ett prickraster – får lätt betraktaren att associera till rymden, kosmos och känslan av det oändliga. Därför är det onekligen passande att titeln på den stora Kusama-retrospektiv som på lördag slår upp portarna på Moderna Museet och Arkitektur- och designcentrum i Stockholm, är just i "I oändligheten". Temat är något som Kusama specifikt har förhållit sig till under hela sin karriär. Varför då?

"Kärlek är oändlig"

"Jag har en beundran inför oändligheten från djupet av mitt hjärta", förklarar Kusama i en mejlintervju som TT har gjort med henne inför utställningen. Hon fortsätter:

"Universum såväl som mänsklig kärlek är oändlig. Därför väljer jag att genomsyra alla mina konstverk med mitt intresse och min aktning för oändligheten, och mina tankar kring den."

Fallossymboler, samt olika typer av växtlighet och mönsterbildningar har återkommit under hela Kusamas karriär, men fixeringen vid prickar är konstant hos henne. De är incitamentet.

"Älskar polkaprickar"

"Jag älskar polkaprickar. Det är motivet som triggar min kreativitet mest. Genom att ständigt skapa prickar och oändlighetsnät, får jag enorma mängder energi, vilket gör mig outtröttlig. Jag känner en evig vördnad inför den oändlighet som finns i prickarna, och är djupt rörd av uppenbarelsen av det enorma universum de utgör, som är bestrött med kraften av mystik."

Yayoi Kusama har dock nått den aktningsvärda åldern av 87 år och har därför inte energi att besöka Sverige, något hon har längtat efter. Men hennes verk får göra besöket i hennes ställe.

"Att skandinaviska människor får se mina konstverk på en retrospektiv av det här slaget har varit en av mina stora drömmar, så jag känner en väldig glädje över att det har förverkligats."

Vid en första anblick kan man skönja just glädje och en stark livslust i Kusamas konst, som i hennes serie med inspirerande spegelrumsinstallationer, varav den senaste visas i Stockholm. Men det är konstnärens psykiska problem som utgjort grunden för hennes skapande under många decennier.

Tvångssyndrom

"Det finns vissa perspektiv som jag sedan barndomen har erhållit genom mitt tvångssyndrom och min avpersonifiering. Jag lägger in alla typer av känslor, tankar och fantasier i konsten."

Att Kusama trots sin ålder ändå har varit så aktiv under förberedelserna av "I oändligheten", är något som utställningens curator Jo Widoff känner en stor ödmjukhet och respekt inför.

- Att samarbeta med Kusama har varit både givande och inkluderande. Konkret har hon varit engagerad i urval av verk såväl som utställningsarkitektur, och hon har även valt att ta med verk från tidigt 1950-tal, som hon målade i hemstaden Matsumoto och inte tidigare har visat.

Även nya verk är med, skapade särskilt för utställningen. Kusama säger att hon inför varje ny målning fortfarande känner sig utmanad och vid varje slutförande upplever framåtrörelse. I sitt nuvarande livsskede säger hon sig även ha tagit kommando över mörkret i sitt förflutna.

"Genom styrkan från konsten har jag karvat ut en bana utifrån min mina egna förhållanden, och blivit mästaren av mitt eget liv. Det är en kamp jag för varje dag, där jag omfamnar oändlighetens landskap i riktningen mot universum, mänsklig kärlek och nya konstverk."