Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Horace Engdahl tog bakdörren efter torsdagens sammankomst som inneburit "ett genombrott" för Svenska Akademien, enligt den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson.

Kungen ska godkänna nya Akademiledamöter

Svenska Akademien har nått ett genombrott och kan börja med inval, säger Anders Olsson, Akademiens tillförordnade ständige sekreterare. Peter Englund och Kjell Espmark deltog i invalet – enligt Englund fattas bara kungens klartecken för de nya ledamöterna.

Anders Olsson säger att han är nöjd med resultatet av Akademiens torsdagssammankomst.

- Vi har nått ett genombrott på det sättet att vi kan börja göra invalen nu. Det är inte klart ännu, men det har skett en utveckling som är väldigt positiv.

TT: Hur lång tid kommer det att dröja innan ni kan presentera nya ledamöter?

- Jag tror att vi kan räkna med att vi har några nya inval i alla fall denna vecka.

Känner till namn

De avhoppade ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark har också varit med i invalsprocessen.

"Jag deltog i invalet med insända röster och vet att Kjell Espmark gjorde samma sak", skriver Peter Englund i ett mejl till TT.

Det innebär att man varit tillräckligt många, tolv stycken, för att välja in nya ledamöter. Enligt Peter Englund känner han även till vilka nya namn som kommer att presenteras under morgondagen, efter att kungen godkänt dessa.

Riksmarskalk Fredrik Wersäll säger till TT att han har varit i kontakt med Anders Olsson efter Svenska Akademiens möte.

- Vi försöker få till ett möte mellan ständige sekreteraren och kungen sent i morgon (fredag) förmiddag. Därefter kommer det väl någon form av besked.

Enligt vad Wersäll har förstått ska mötet handla om att kungen ska godkänna nya ledamöter.

- Anders Olsson har sagt till mig att Akademien har fattat beslut om inval av några personer, jag vet ingenting mer om detta, och sedan avvaktar man kungens formella ställningstagande innan man kan offentliggöra detta.

Ville inte kommentera

Akademiledamoten Göran Malmqvist var den förste att lämna Börshuset i Gamla stan utan att ge några besked. Resterande ledamöter lämnade mötet bakvägen och ville inte kommentera vad sammankomsten resulterat i.

Enligt uppgifter till DN kunde det bli så att Akademien skulle ta beslut om Katarina Frostensons framtid. Hon har en koppling till den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen och kan tvingas lämna sin stol permanent. Det skulle innebära att det kan ske ett inval av nya ledamöter efter hennes utträde.

Kristina Lugn sade till TT innan mötet att man redan under tidigare möten diskuterat inval av nya ledamöter.

- Det är klart att vi alltid diskuterar inval. Du vet varför vi inte kommer till beslut, säger hon.

Nobelstiftelsen har enligt uppgifter till SVT ställt krav på att Frostenson måste lämna Akademien, något som nu Göran Malmqvist bekräftar. Uppgifter om att hovet ställt samma krav förekom hos Kristianstadsbladet , något som riksmarskalken Fredrik Wersäll avfärdar som falskt.

- Det är verklighetsfrämmande för hovet och kungen att ställa villkor i något avseende, säger han till SVT.

Lämna självmant

Avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund har tidigare meddelat att de kan tänka sig att delta i "viktigare omröstningar" eftersom det krävs tolv ledamöter. Men enligt Dagens Nyheter och SVT:s Kulturnyheterna är ledamöterna oeniga om Katarina Frostenson och man hoppas på att kunna nå en uppgörelse där Frostenson i slutänden självmant begär utträde.

Sedan Klas Östergren, Sara Stridsberg, Kerstin Ekman och Lotta Lotass i våras beviljades utträde ur Akademien står fyra stolar tomma. På önskelistan över ledamöter står två författare, en jurist och eventuellt en litteraturforskare.

- Vi behöver, och det tror jag alla är överens om, en jurist med hög kompetens, det står nästan främst på vår lista, sade Anders Olsson, Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, till TT i september.

Återupprätta förtroendet

Att välja nya ledamöter är ett sätt att försöka återupprätta förtroendet för Svenska Akademien efter krisen det senaste året. Uppmärksamheten kring kulturprofilen, som i veckan dömdes till fängelse för våldtäkt, ses som den främsta anledningen till att man i år valde att inte dela ut Nobelpriset i litteratur.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten sade i söndagens "Agenda" i SVT att Svenska Akademien behöver bilda en Nobelkommitté som "står fri från de här händelserna". Han ser hellre att Nobelpriset i litteratur skjuts fram ytterligare ett år än att det delas ut av en institution som saknar förtroende. Kristina Lugn säger dock till TT att hon är fullt övertygad om att Akademien kommer att dela ut pris nästa år.

- Det tror jag absolut, om inte huset brinner upp eller det blir krig, säger hon.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel källa till uppgifter om avgångskrav på Frostenson.