Jonathan Yeos olja på duk-porträtt av Storbritanniens kung Charles III har mötts av blandade reaktioner. Nu har verket vandaliserats på ett galleri i centrala London.
Jonathan Yeos olja på duk-porträtt av Storbritanniens kung Charles III har mötts av blandade reaktioner. Nu har verket vandaliserats på ett galleri i centrala London. Bild: Jonathan Yeo

Kung Charles nya porträtt vandaliserat i London

Djurrättsaktivister har vandaliserat kung Charles III nya porträtt. Händelsen ägde på tisdagen rum på ett galleri i centrala London, rapporterar flera brittiska medier. Kungens ansikte på oljemålningen ersattes då av figuren Wallace ur Nick Parks animerade ”Wallace & Gromit”-filmer.

ANNONS
|

Porträttet av Storbritanniens kung Charles III – det första sedan kröningen 6 maj förra året – har redan väckt stor uppmärksamhet. Inte minst då konstnären Jonathan Yeo valt att porträttera kungen i ett hav av rött – som gärna för tankarna till ”Tampongate”.

Den associationen gör nog fler än GP:s konstkritiker Karin Frid, som kommenterat verket.

Att kung Charles också har en fjäril på sin högra axel må vara en metafor för hans metamorfos från prins till kung – men kan också symbolisera att kungen gjort sig känd som en miljövän av stora mått.

Aktivister klistrade dekal över kung Charles ansikte

Nu har det nya porträttet dock vandaliserats av djurrättsaktivister. Händelsen ägde rum vid lunchtid 11 juni på Philip Mould-galleriet i centrala London.

ANNONS

Där har aktivister tagit sig fram till oljemålningen och klistrat dekaler på verket. I en video som lagts ut på sociala medier kan åskådarna se kung Charles ansikte ersättas med en dekal föreställande figuren Wallace ur Nick Parkers populära animerade filmer ”Wallace & Gromit”.

I en pratbubbla låter aktivisterna från Animal Rising gubben Wallace– som älskar ost – kommentera djurens situation på RSPCA-gårdar. (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) Texten i pratbubblan lyder: ”Ingen ost i dag, Gromit. Beskåda bara all denna grymhet på RSPCA-gårdarna!”

Kopplingen till just kung Charles är att han är kunglig beskyddare av landets RSPCA-gårdar. Djurrättsaktivisterna vill med sin aktion uppmana monarken att dra tillbaka sitt stöd, skriver The Independent.

Måltavlan RSPCA fördömer aktionen

Även aktivister från Animal rising skriver själva om detta på sin hemsida:

”Eftersom kungen är ett sådant stort fan av Wallace & Gromit kan vi inte tänka oss ett bättre sätt än detta för att väcka hans uppmärksamhet” skriver aktivisterna där bland annat.

Under söndagen offentliggjorde Animal rising en granskning de själva gjort av 45 RSPCA-gårdar i Storbritannien, där de påpekar juridiska överträdelser.

En talesperson för RSPCA kommenterar aktionen i The Independent:

ANNONS

”Vi är chockerade över den här vandaliseringen av hans majestät Kung Charles, vår beskyddares, porträtt. Vi välkomnar visserligen en granskning av vårt arbete, men tolererar inte olaglig verksamhet av något slag.”

Talespersonen poängterar också att personal och volontärer inom RSPCA arbetar ”extremt hårt med att rädda, ta hand om och tala för djur.”

LÄS MER:Därför sågas Kung Charles nya porträtt

LÄS MER:Ny ”Wallace och Gromit” senare i år

LÄS MER:"Mona Lisa" vandaliserad i Paris

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS