Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den så kallade kulturprofilen anländer till Stockholms tingsrätt.

Kulturprofilen i rätten – nekar till våldtäkt

Rättegången mot den så kallade kulturprofilen pågår i Stockholms tingsrätt. Förhandlingen sker bakom stängda dörrar. Mannen, med kopplingar till Svenska Akademien, är misstänkt för två våldtäkter. I rättssalen nekar han till brott, enligt advokaten.

Kulturprofilen vill inte svara på frågor från det stora medieuppbådet i tingsrätten. Han går före rättegångsstart, i mörka kläder och glasögon med svarta bågar, rakt genom gruppen av reportrar och fotografer utan att kommentera anklagelserna.

Rättegången inleds med att åklagaren Christina Voight läser upp vad mannen åtalats för, två våldtäkter mot samma kvinna 2011. Det ena övergreppet inleddes när kvinnan sov.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger inför rätten att mannen förnekar anklagelserna "i sin helhet".

Nekar till brott

I samband med förra årets metoo-berättelser publicerade Dagens Nyheter en artikel där 18 kvinnor riktade anklagelser om ofredanden och sexuella övergrepp mot mannen.

Flera av kvinnorna valde att polisanmäla övergreppen, och mannen åtalades till slut för två fall av våldtäkt. Brotten ska vara begångna mot en kvinna på en adress i Stockholm under hösten och vintern 2011.

“Eftersom åklagaren har väckt åtal i målet har det gjorts en bedömning att bevisningen som åberopas i målet kan räcka för en fällande dom. Nu ska dock all bevisning prövas i domstol och målsäganden, vittnen och tilltalad ska höras i målet”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i ett uttalande till TT.

"Stark berättelse"

De påstådda händelserna ligger långt tillbaka i tiden och det finns ingen teknisk bevisning. Elisabeth Massi Fritz menar att kvinnan är mycket trovärdig och tillförlitlig i sina uppgifter.

“Det finns sju vittnen och en journalanteckning som stödjer målsägandens berättelse om två fall av våldtäkt. Dessutom finns en stark berättelse från målsäganden”, skriver hon till TT.

Elisabeth Massi Fritz företrädde ytterligare tre kvinnor som säger sig ha utsatts av kulturprofilen. Deras sak kommer dock inte att prövas i domstol då, som det heter på juridikens språk, “brott ej kunnat styrkas”. I något fall var det påstådda brottet begånget för så länge sedan att det hunnit preskriberas.

Stängda dörrar

Utanför sal 34 i Stockholms tingsrätt har fotografer ställt upp stegar för att om möjligt fotografera kulturprofilen i rättssalen.

Förhandlingen avbryts efter en stund för andra gången, och kulturprofilen går med sina ombud till ett rum i närheten av rättssalen. Kvinnan som är målsägande kommer ut via en bakdörr, och skyler ansiktet med armen inför journalisterna.

Kvinnan har begärt att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar, vilket rätten beslutade om efter en kortare inledning.

“Det har varit väldigt tungt för min klient under hela förundersökningen och det kommer vara fortsatt tungt under huvudförhandlingen”, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Massi Fritz har begärt skadestånd för sin klient på 100 000 kronor per våldtäkt.

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig skriver i ett uttalande till TT att mannen "kraftfullt tillbakavisar och förnekar dessa anklagelser samt att det massmediala drevet har förstört hans liv".

Mannen har kopplingar till en ledamot av Svenska Akademien och har drivit en verksamhet i Stockholm som har fått ekonomiskt stöd av Akademien. Publiceringen kastade Akademien in i en kris som den aktade institutionen ännu inte har tagit sig ur.