Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturnämndens beslut: Röhsska stänger

Museet stängs tillfälligt på grund av dålig psykosocial arbetsmiljö. Det beslutade Göteborgs kulturnämnd på ett extrainsatt möte.

GP har i en rad artiklar granskat Röhsska museet i centrala Göteborg. En anrik men underfinansierad kulturinstitution som genom åren skakats av en rad chefs-skandaler och är som en dokumenterat problemtyngd arbetsplats. Fackförbunden Vision, Saco och Kommunal anmälde i slutet av september Röhsskas arbetsgivare Göteborgs stad till Arbetsmiljöverket i hopp om att få ordning på den ohållbara arbetsmiljösituationen. 

LÄS MER: Facket hotar att anmäla Röhsskas chef: "Hon beter sig respektlöst"

I tisdags rapporterade GP om Arbetsmiljöverkets beslut att låta en extern part gå in och försöka bringa ordning i kaos, och stävja de väldokumenterade arbetsmiljöproblem som under en längre tid påverkat Röhsska-personalens hälsa.

Göteborgs kulturnämnds ordförande Mariya Voyvodova kallade på tisdagen till ett extrainsatt möte för att få en lägesrapport och en redogörelse för de åtgärder kulturförvaltningen anser nödvändiga för att utveckla verksamheten och förbättra arbetsmiljön på Röhsska. Under mötet fattades beslut om att tillfälligt stänga Röhsska för att arbeta med utveckling av verksamheten samt skapa förutsättningar för en bättre, och mer hållbar, psykosocial arbetsmiljö.

LÄS MER: Ingrid Norrman: "Vem kan rädda Röhsska?"

Hur länge museet kommer att hållas stängt, och datum för när museet faktiskt stänger är ännu inte beslutat. Det kommer att bestämmas vid kulturnämndens nästa sammankomst: den 29 november.

- För att åstadkomma en bestående förändring krävs ett radikalt omtag, förklarar Mariya Voyvodova i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Poltikerna tiger om Röhsska

Röhsska museet har haft en hög chefsomsättning, många sjukskrivningar, brister i organisation och ledning samt brister i förtroende och tillit, konstaterar Göteborgs kulturnämnd.

- De åtgärder som vidtagits de senaste femton åren har inte gett den långsiktiga effekt som avsetts. Röhsska museet behöver därför en omfattande rekonstruktion på alla nivåer med fokus på en tydlig, välfungerande organisation, struktur och arbetskultur samt en säker och trygg arbetsmiljö, säger Mariya Voyvodova.

LÄS MER: Röhsskas personal blickar framåt

Kulturförvaltningen ska nu ta fram en övergripande handlingsplan för att rekonstruera, förändra och utveckla museets verksamhet.  

– Jag förstår att detta beslut kan uppfattas som omtumlande för många idag, men jag är övertygad om att när vi ser tillbaka kommer vi att kunna se detta som en vändpunkt för Röhsska museet, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen i samma pressmeddelande.

LÄS MER: Röhsska stängde på grund av konflikt
LÄS MER: Efter konflikten - facket anmäler Göteborgs stad

- Nu ska vi tillsammans med fackliga organisationer ta fram en handlingsplan med fokus på framtiden och påbörja rekryteringen av ny museichef.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.