Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ny dokumentär om Josefin Nilsson har väckt starka känslor. Arkivbild.

Kulturministern uttalar sig efter dokumentär

Dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson, som skildrar hur hon blev svårt misshandlad av sin partner, fortsätter att väcka starka reaktioner. Nu meddelar kulturminister Amanda Lind att hon på tisdagen ska träffa ledningen för Dramaten, där mannen arbetar.

"Dokumentären om Josefin Nilssons liv berörde mig djupt. Återigen påmindes vi om det våld som så många kvinnor tvingas leva med år efter år", skriver Amanda Lind (MP) i ett inlägg på Facebook.

Ministern meddelar att hon kommer att träffa Dramaten på tisdagen, samt andra liknande institutioner framöver. Lind skriver även att hon kommer att "fortsätta följa vårt förslag som just nu utreds om sanktioner mot arbetsgivare som nonchalerar övergrepp".

Inställda framträdanden

Tidigare under måndagen meddelade Dramaten, där den utpekade mannen arbetar, att man ställer in flera framträdanden.

- Vi gör det för allas bästa, säger den pressansvariga på institutionen.

Det rör sig om kommande arrangemang som mannen skulle ha medverkat i.

Ledningen diskuterar nu hur man ska gå vidare, men man kommer att fortsätta arbeta med nolltolerans mot alla former av trakasserier, enligt den pressansvariga. Hon vill inte uttala sig om framtiden för den person ärendet gäller, men berättar att dokumentären har uppmärksammats även internt.

- Många har så klart blivit påverkade.

Ljusmanifestation

Senare skriver vd:n på institutionen i ett mejl att de har ett pågående arbete med att se över handlingsplaner och policys.…

"Det är ett internt arbete som måste få pågå och som kommer att ta tid. Den diskussion som nu finns med anledning av dokumentären finns med i arbetet", står det i mejlet.

Ämnet har dominerat sociala medier under helgen med hashtaggen #brinnförjosefin. Utanför mannens arbetsplats hölls även en stor ljusmanifestation under helgen och en protestlista där man uppmanar till bojkott av mannens arbetsplats har sedan i lördags samlat över 8 500 namn. Skådespelaren Alexander Karim skrev också i en debattartikel i Nyheter 24 att han aldrig mer ska arbeta med "gubbslem och skitstövlar" inom film, tv och teater.