Ljus på platsen där rapparen G.Gambino sköts till döds tidigare i juni.
Ljus på platsen där rapparen G.Gambino sköts till döds tidigare i juni. Bild: Jonas Lindstedt

Per Magnus Johansson: Vi har skapat ett samhälle präglat av hat och rädsla

En vecka har gått sedan rapparen C.Gambino mördades i ett parkeringshus. Sedan dess har en känsla av obegriplig tomhet präglat samhället. Vi lever i en värld där den laglösa brutaliteten är allestädes närvarande. Det är sant lokalt, nationellt och globalt, skriver Per Magnus Johansson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Rapparen C. Gambino (f. 1998) sköts till döds i ett parkeringsgarage vid Selma Lagerlöfs torg på kvällen den 4 juni. Barbariska konflikter mynnade ut i ytterligare ett meningslöst mord. Han hann knappt börja sitt liv innan det tog slut. En känsla av obegriplig tomhet infinner sig.

Konflikter kan lösas på olika sätt; genom allvarliga samtal och ömsesidiga eftergifter, eller genom kompromisslöshet och våld.

I förlängningen av den senare inställningen finns utplånandet av den andre. Han eller hon som inte är som vi och som inte tänker som vi har blivit paria och bör uteslutas på livstid. Slutsatsen är att det inte längre går att lyssna på den andre; den andres tankar eller argument är inte möjliga att beakta. Den andre har för all tid förverkat sin rätt att bli respekterad. Vi har blivit dödsfiender.

ANNONS

Vi har skapat ett samhälle präglat av hat, rädsla och misstänksamhet. Vi lever i ett rike där den andre är misstänkliggjord och ifrågasatt; en potentiell fiende, en oönskad främling, sannolikt invandrad från ett utomeuropeiskt land, en som kan misstänkas tillhöra ett så kallat kriminellt nätverk, boende i ett segregerat område, en person som hör till en islamsk tradition som inte anpassat sig till ”de svenska värderingarna”, som partiledaren för Kristdemokraterna, Ebba Busch uttryckte sig i slutet av maj; ”Islam behöver anpassa sig”. Muslimerna bör återvända till sina ”hemländer”.

Den som inte tillämpar sin tro enligt europeiska värderingar ska uppmuntras till återvandring. Vi kan samtidigt konstatera att det har skett en markant ökning av antalet anmälda antisemitiska hatbrott under hösten 2023. Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, identifierades under perioden 7 oktober till 31 december 2023 totalt 110 hatbrott med judefientliga motiv. Det är närmare fem gånger så många brott som motsvarande period under 2022. I Frankrike har de antisemitiska brotten ökat med tusen procent under det senaste året, enligt den franska judiska organisationen SPCJ.

Sättet på vilket vi försöker ta oss an våldet verkar accentuera destruktiviteten.

Enligt Brå har antalet utdömda fängelsestraff fördubblats sedan 2014. Den kraftigaste ökningen ägde rum mellan 2022 och 2023. Under denna tid steg antalet utdömda fängelsemånader i Sverige med 25 procent. Antalet personer som avtjänar straff i fängelse har ökat med 62 procent. Såväl antalet fängelsedomar som längden på straffen har ökat. Män i 20-årsåldern döms till livstids fängelse. Livstids utesluten; den andre kommer aldrig att få en plats utanför murarna.

ANNONS

Regeringen ivrar för att fler utländska medborgare med utvisningsbeslut ska kunna avtjäna sina fängelsestraff i sina respektive hemländer. Därmed skulle trycket på överfyllda svenska fängelser bli mindre. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer är 20 procent av intagna på svenska fängelser utländska medborgare.

Antalet personer som avrättas i världen har senare år ökat. 2023 genomfördes 1153 avrättningar enligt Amnesty International. Det är det högsta antalet sedan 2015 och innebär en ökning med mer än 30 procent från 2022. Då har inte de tusentals avrättningar som bedöms ha utförts i Kina under samma period inkluderats.

Uppskattningsvis har 500 000 soldater dödats eller skadats i Ukraina sedan krigsutbrottet den 24 februari 2022 uppger amerikanska myndighetskällor för New York Times.

Vi lever i en värld där den laglösa brutaliteten är allestädes närvarande. Det är sant lokalt, nationellt och globalt. Sättet på vilket vi försöker ta oss an våldet verkar accentuera destruktiviteten. Vi omger oss med ett tänkande och tal som tycks skapa än mer hat och hänsynslöshet. Vi har hamnat i en återvändsgränd.

Behovet av ett tänkande och av ord som ger förutsättningar för att överbrygga hat, misstänksamhet och svårartade motsättningar har sällan tett sig mer överhängande. Vi är här tillsammans och ansvaret är vårt.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Mordet på C.Gambino visar hur lite en ung mans liv är värt

LÄS MER:Romanen är det bästa sättet att stävja sommarångesten

LÄS MER:Bob Dylan har hjälpt människor att leva

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS