Frida Rosengren: Varför kan man inte dricka vin på Göteborgs museer?

Stans biografer, teatrar och konsertställen drar in publiken med god mat och dryck. Restaurangerna å sin sida ser ut som konstgallerier. Men en kulturyttring verkar ha missat denna framgångsrika kombination: museerna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Kulturen lockar publik med mat och vin, det avhandlade ett längre reportage i DN förra veckan. Teatrar, biografer och musikscener har egna restauranger, barer och kaféer som ofta är destinationer i sig själva. Det är en så kallad win-win. Hagabion och Folk är två framgångsrika exempel på när verksamheterna göder varandra. På Folkteatern tar man det dessutom steget längre i höst med Norénpjäsen ”Bobby Fischer bor i Pasadena”, då stjärnkocken Gustav Knutsson ska tolka manus i form av en meny som publiken tuggar i sig under och mitt i själva pjäsen.

Men det finns en kulturyttring i Göteborg som inte satsar på detta i samma omfattning: museerna. Finns ett intresse att dra fler besökare borde alla hjälpmedel vara av intresse, men icke.

ANNONS

En kollega, som har barn och därför är illa tvungen att hitta på aktiviteter, såsom att gå på museum, suckade över att det på sin höjd gick att få typ en chokladboll och en festis. Min första tanke var: det räcker väl? Innan en vis man konstaterade att ”föräldrar också är människor, med behov”. Han har en poäng. Men förutom att glädja hungriga föräldrar hade ett mer spännande matutbud kunnat dra in även de som inte har för vana gå på museum.

På Nationalmuseum ligger den prisbelönte krögaren Fredrik Eriksson bakom maten som avnjuts under det välvda taket bland höga marmorpelare.

Glyptoteket i Köpenhamn är en oas man besöker lika mycket för den estetiskt tilltalande miljön som för att kika på antik konst och skulpturer. Där kan man ta ett glas vin på en vädersäkrad piazza under den vackra glaskupolen i vinterträdgården, på kaféet Picnic som drivs av stjärnkocken Lasse Askov. Visst, det är Köpenhamn, livsnjuteriets högborg – men även i Stockholm ser det annorlunda ut.

På Nationalmuseum ligger den prisbelönte krögaren Fredrik Eriksson bakom maten som avnjuts under det välvda taket bland höga marmorpelare. Fotografiska har utsetts till världens bästa museirestaurang, med avsmakningsmeny och utsikt över stadens inlopp genom panoramafönster. Moderna Museet har bar, kafé, kaffebar och restaurang under Malin Söderströms styre. Hallwylska museet har under sommaren en bar och restaurang på den pampiga innergården som förmodligen har fler besökare än själva museet. Listan är lång, helt enkelt.

ANNONS

Samtidigt kör Göteborgsmuseerna på bryggkaffe och ostfralla i en källare, jaja hårdraget men du går inte direkt dit för maten. I regel är nivån som en helt okej bamba, eller en minigolfs kaféfel: En habil lunchbuffé, en fralla med groddar, en blöt focaccia, ett block lasagne. Ligger museet avsides finns inget val, det som serveras äter du och priserna kan sättas efter samma princip. Precis som på en flygplats, halvgott och heldyrt. Vittnesmålen lyder: ”En risig jävla kaffe för 40 spänn”, ”barnskrik och jordgubbssylt som flyger i luften”, i miljöer som ”känns som DDR”.

Det roliga är att Göteborgskrogarna å sin sida närmast agerar gallerier. Konstnärer ställer ut, verk säljs, enorma hästhuvuden tjongas upp och lockar.

Det ska sägas att det finns ambitiösa undantag som Röda Stens restaurang och Mr P, även om jag skulle vilja hävda att den sistnämnda inte känns som en förlängning av Konstmuseet – trots att den fysiskt sett är det.

Det roliga är att Göteborgskrogarna å sin sida närmast agerar gallerier. Konstnärer ställer ut, verk säljs, enorma hästhuvuden tjongas upp och lockar. I oktober öppnar Nomi på Skeppsbron, med två restauranger, en bar med dj:s och musikevenemang och – japp – ett konstgalleri.

Man kan tycka att konsten inte ska behöva något annat dragplåster, den ska väl locka i sig själv. Det kan sägas om all kultur, men varför inte underlätta, förgylla besöket och sänka trösklarna?

ANNONS

Möjligheterna är oändliga. En tesalong där du sippar ur kinesiskt porslin på Röhsskas östasiatiska våning. En restaurang med klassisk Göteborgsmat på Stadsmuseet. Skiftande menyer utefter utställningarnas teman. Havsmat och sjömansbiff med utsikt över akvarium på Sjöfartsmuseet. Eller bara ett helt normalt och trevligt men ambitiöst kafé i en av stans pampigaste miljöer.

Texten har uppdaterats med en rättelse. 27/09/24: I en tidigare version av texten angavs kocken Paul Svensson som ansvarig för restaurangen på Fotografiska. Han var där fram till 2021, i dag är Martin Wall köksansvarig.

LÄS MER:Köttkvinnorna på Tiktok kan rädda världen

LÄS MER:Så smakar Norénpjäsen ”Bobby Fischer bor i Pasadena”

LÄS MER:Teater, dans och opera – stor guide till scenhösten i Göteborg 2024

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS