Kristina "Keyyo" Petrushina leder SVT:s nya och, enligt GP:s tv-krönikör Jan Andersson, hopplösa frågesport ”Är du helt hundra?”.
Kristina "Keyyo" Petrushina leder SVT:s nya och, enligt GP:s tv-krönikör Jan Andersson, hopplösa frågesport ”Är du helt hundra?”. Bild: Viktor Fremling /SVT

SVT sänker public service helt på egen hand

Källkritik är inte Kiviks marknad. Det skriver GP:s Jan Andersson och sågar SVT:s och TV4:s hopplösa, fördummande underhållningsprogram.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag gillar trams och flams. Kan uppskatta larv och mysa åt det malplacerade. Har synts skratta åt rena fånerier. Men även jag har mina gränser. Och den senaste veckan har SVT valt att verkligen testa dem.

I min enfald trodde jag att vi hade kommit längre än såhär. Utvecklats. Förfinat vår smak. Någonstans utgick jag från att SVT hade lagt program som ”Oss skojare emellan” och ”Musikjägarna” på hyllan. Eller ännu hellre grävt ner dem på tv-husets bakgård tillsammans med likdelarna från gamla underhållningsmonster som ”Rena natta” och ”Sverige-Sovjet”. Så fel jag hade.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Y: The last man” – Disney plus

Det är kanske orättvist att jämföra SVT:s mest poänglösa bottennapp från de senaste 40 åren med kanalens nya frågesport ”Är du helt hundra?” lett av den svenska powerkvinnan Keyyo – men det är också onödigt. Höstens nya lekprogram i SVT är nämligen uselt helt i sin egen rätt.

För samma höst som reporterproffset Erik Fichtelius släpper boken ”Äkta nyheter: Journalistik i demokratins tjänst” och verkligen djupdyker i problematiken kring fake news och alternativa fakta, väljer SVT att på bästa sändningstid fylla samma ämne med hysteriska skratt, lamt konfettisprut och närmast hjärndöd förströelse med några av ”Sveriges mest underhållande medieprofiler”. Det är inte bara opportunt och dumt, det är direkt förödande. Källkritik är inte Kiviks marknad. Med fler sådana här program behövs inga politiker för att strypa public service, det löser SVT för egen hand.

LÄS MER:Här är de mest sedda tv-serierna på Netflix någonsin

I förra veckan var det alltså ”världspremiär” för denna ”oförutsägbara korsning mellan gameshow och frågesport” som SVT skriver och får det att låta som om tv-kanalen därmed var först på bollen – trots att resten av världen såklart skulle ha ratat det här redan på idéstadiet.

Tacka vet jag TV4, eller? Nja, den kanalen har sina egna kors att bära.

Nästa vecka följer SVT förresten upp sitt vansinniga magplask med nya frågesportprogrammet ”1 mot Sverige”. Där ska Babben Larsson reda ut hur många personer som behövs för att dra ett flygplan och hur många barn som krävs för att lyfta en häst. Jag har inte sett programmet men det känns som viktiga, brännande frågor att få svar på.

ANNONS

Tacka vet jag TV4, eller? Nja, den kanalen har sina egna kors att bära. Inte bara med kladdande, obehagliga programledare och chefer som väljer att titta åt andra hållet, utan nu också i form av en gigantisk skämskudde kallad ”Min historiske pojkvän”.

LÄS MER:Recension: David Ritschard – ”Blåbärskungen”

Här jagar en modern, spetsfundig och ständigt syrlig Petra Mede runt genom den svenska historien efter sin drömkille och rangordnar samlivet med allt från Gustav Vasas tröga fogdar till lata adelsmän och efterblivna 1800-talsbönder. Det fungerar sådär.

För den som uppskattar lyteskomik och anakronistisk ironi hade TV4 lika gärna kunnat tina upp Stefan & Krister och satt dem på Skansen. För oss andra är det bara tröttsamt att följa Petra Medes tidsresor och en oändlig rad av poänglösa sketcher om hur korkade män kan vara.

LÄS MER:”Jag trodde aldrig det skulle ta hus i helvete”

Man behöver inte ens ställa den retoriska frågan om hur väl det motsvarande programmet ”Min historiska flickvän” hade fungerat (illa) för att lacka ur på hela programidén.

Bättre än så här måste ni kunna, SVT och TV4.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS