"Sverige är sedan länge ett invandrarland. Verklig integration handlar om att kunna den historien”, skriver Hynek Pallas i sin kulturkrönika.
"Sverige är sedan länge ett invandrarland. Verklig integration handlar om att kunna den historien”, skriver Hynek Pallas i sin kulturkrönika. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Sverige har varit ett invandrarland länge

Debatten om invandring präglas av historielöshet – både hos högern och vänstern. Samtidsdebattörerna står som fågelholkar inför ett samtal som är mycket äldre än bara det senaste inlägget i kulturkriget.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

”Mot detta kanske en undran inför den rädsla för det avvikande, för kulturell särart som råder på vissa håll i det demokratiska Sverige. Kan den europeiska chauvinismen vara så ingrodd i ett land som också har en sådan tradition av demokratiskt tänkande?”

Den mest bristfälliga komponenten i det svenska samtalet om integration och invandring är det obefintliga minnet. Det är som om ämnet inte hade en förhistoria längre än kulturkrigets senaste debattinlägg.

Fråga dig till exempel om du kan nämna en invandrad intellektuell som spelat en historisk roll i debatten. Obs! Theodor Kallifatides räknas inte.

Inga händer?

Nej, i mötet med namn som David Schwarz, Sven Alur Reinans, Lajos Szècsi, Voldemar Kiviaed eller Artturi Similä förblir även samtidsdebattörerna fågelholkar. Ändå formade dessa personer från 1950-talet och framåt tankar och praktik kring mångkultur. Den ungerske flyktingen Szècsi arbetade exempelvis för kulturcentrum som skulle motverka etniska enklaver.

ANNONS

Skulden finns även i god svensk självbild. I en progressiv kulturoffentlighet som med höga murar har förblivit en homogen enklav. Ny antirasism som gör skarp åtskillnad mellan utomeuropeiska och europeiska invandrare – utifrån en missriktad tanke att hudfärgen alltid varit allena avgörande för acceptans i det här landet – suddar ytterligare ut vår invandringshistoria.

LÄS MER:Recension: ”Tills alla dör” av Diamant Salihu

Inledningsraderna till den här krönikan kan nämligen många invandrare nicka instämmande i. Vare sig de är vita men talar ”bruten” svenska eller mörkhyade läkare vars arbetsgivare låter patienter välja bort dem. Raderna skrevs av den svensk-lettiske författaren Gunars Irbe – 1966. (Återpublicerad i Ord & Bild 3–4/2016). Konflikten Irbe befann sig i, mellan den lettiska invandrargrupp som han tyckte hade kulturellt konservativa eller ibland högerextrema drag och en stum svensk oförståelse - den fortsätter ju i nya former idag.

Men minnet är kortare än så. När journalisten Jörgen Huitfeld (för vilken gång i ordningen är oklart) skriver att vi inte pratar om invandringen förklarar han att ”det nog [är] få som mellan skål och vägg förnekar att den typ av invandring Sverige har haft de senaste 30 åren har försatt oss som samhälle i stora svårigheter.” (DN 19/7) När någon börjar generalisera – om så mellan skål och vägg eller i Sveriges största morgontidning – kan man påpeka att dessa 30 år även innehåller bosniska flyktingar. Sveriges bäst integrerade invandrare.

ANNONS

Sverige är sedan länge ett invandrarland. Verklig integration handlar om att kunna den historien.

Varför tjata om det? Vem bryr sig om nyanser?! Vi har ju antisociala kulturer från Långtbortistan som är oförenliga med Sverige!!

Nog finns problem. Segregation är livsfarlig och tar sig allt värre uttryck. Men varken generaliseringar, snack om främmande kulturer eller okunskap om sitt eget lands historia löser den saken. Fast allt det ger förstås fint bränsle till kulturkriget. Därför måste minnet kortas ännu mer. Så har vårens bästa fackbok, Diamant Salihus ”Tills alla dör”, mest lämnats utanför sommarens ”invandrare är en belastning”-debatt. Kanske för att Salihu när han närmar sig gängkonflikter i utanförskapsområden tar upp orsakssamband som är materiella – från nedskärningar till trångboddhet. Och för att han klarar av att diskutera ”etnicitet” utan att hamna i det olösbaras sfär (GP 4/5).

LÄS MER:Gängkriget skildras i Diamant Salihus ”Tills alla dör”

Sverige är sedan länge ett invandrarland. Verklig integration handlar om att kunna den historien. Som att gormandet om avvikande kulturer har hörts ända sedan Långtbortistan låg i våra grannländer.

Läs mer av Hynek Pallas:

LÄS MER:Bra att Roy Andersson inte bara hyllas

LÄS MER:Slaget mot cannabis är förlorat

LÄS MER:Filmkonst måste få existera utanför det mätbara

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS