Roland Poirier Martinsson: Sluta låtsas att dragshow inte handlar om sexualitet

Debatten om dragartister ger sken av att den inte har med sexualitet att göra överhuvudtaget. Men frågan måste väl ändå gå att diskutera, skriver Roland Poirier Martinsson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi katoliker har en viktig sak gemensam med hbtq-aktivister, nämligen att sexualiteten inte kan skiljas från personen.

Därför har debatten om dragartister på bibliotek gjort mig besviken. Låt oss säga att vår sida tycker att de sagoläsande dragartisterna utsätter småungarna för frågor som borde få vänta några år. Att det offentliga i sin funktion som barnuppfostrare inte bör ifrågasätta känsliga normer när det finns konkurrerande, legitima normer. Att man då riskerar göra våld på föräldrarnas privilegium.

(Jag skriver ”legitima”, då normer som avfärdar människors lika värde är något annat.)

Den andra sidan, det är därför jag är besviken, har avfärdat diskussionerna och i stället påstått att saken inte alls handlar om normer och sexualitet. Dragartisterna skriver bara in sig i en gammal, fin underhållningstradition. Att påstå något annat är att se spöken.

ANNONS

Man vill med andra ord att vi ska låtsas vara idioter. Att dragartisterna på biblioteken är samma man-utklädd-till-kvinna som Thor Modéen och Groucho Marx. Att vi ska tänka bort att Mrs. Doubtfire och Tootsie sminkade sig och bar klänning i romantiskt-komiska screwball-filmer, där mamma, pappa, barn var det lyckliga slutet.

Biskopar i Kalifornien har uttryckt sitt missnöje. Många katoliker är förbannade, sårade

En variant på samma sak pågår i Kalifornien. Basebollklubben LA Dodgers bjöd in Sisters of Perpetual Indulgence för att ge dem ett pris inför en match. Systrarna av denna ”ständiga vällustens orden” är dragartister som klär ut sig till katolska nunnor, sexualiserade, gränslösa, satiriska, någon skulle säga hånfulla mot katolicismen. Gruppen har funnits länge och verkar för att minska intolerans och diskriminering av hbtq-personer – det var för detta den skulle belönas.

En del basebollspelare har talat om att stå över matchen. Några vill bojkotta LA Dodgers. Biskopar i Kalifornien har uttryckt sitt missnöje. Många katoliker är förbannade, sårade.

Protesterna fick först verkan. Inbjudan drogs tillbaka. Motprotester ledde sedan till en ny inbjudan. Jag vet inte vad som hänt sedan dess. Det där bryr jag mig inte om. Vad som däremot retar mig är att också de sexiga manssystrarna ber oss vara idioter. I stället för att diskutera uppenbara frågor kring religiös harm, och så vidare, hävdar de att deras utstyrsel inte alls är riktad mot katoliker. Att de absolut inte vill såra någon. Katoliker som upprörs ser spöken. Ingen religion här.

ANNONS

Kära systrar. Alla, ni också, vet att ni gör er lustiga över katoliker. Alla, ni också, vet att det beror på vår kyrkas lära i frågor om sexualitet. Alla, ni också, vet att miljoner katoliker i Los Angeles känner sig förnedrade.

Vi katoliker har som sagt en viktig sak gemensam med hbtq-aktivister, nämligen att sexualitet är en central aspekt av att vara människa

Alla, ni också, vet att det finns muslimer som har en syn på sexualitet som får påven att framstå som Berlin på 1920-talet.

Och alla, ni också, vet varför ni hånar katoliker och inte muslimer. Nämligen för att ni skulle riskera livet om ni klädde Profeten i kvinnokläder, och för att ni skulle kallas rasister om ni behandlade någon annan religion på samma sätt.

I frågan om basebolldrag och biblioteksdrag är det alltså detta som stör mig: charaden att det inte finns något att diskutera, att man är idiot om man anar sexualitet hos dragartisterna på biblioteken eller religion hos nunne-dragartisterna.

Vi katoliker har som sagt en viktig sak gemensam med hbtq-aktivister, nämligen att sexualitet är en central aspekt av att vara människa. Min erfarenhet är att det knappast finns några andra vettiga människor att ha sexsamtal med.

Dock inte den här gången.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Ingen tvingas vara fattig som en kyrkråtta i Sverige

LÄS MER:Inget skulle hota aborträtten mer än att skriva in den i grundlagen

LÄS MER:Litar KD:s medlemmar på att Ebba Busch är en av dem?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS