Johan Lindqvist: ”Så mycket bättre” är sunkigt – lägg ned det nu TV4

Sprit, droger, sexism och människor som går sönder – allt för några halvdana hits och ”bra tv”. Det är dags att städa upp, eller rentav lägga ned, ”Så mycket bättre”, skriver Johan Lindqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Så mycket bättre” är droppen som urholkar stenen. Det är tårarna runt middagsbordet som fått oss tittare och tyckare att resignera och fortsätta låta oss matas med tvåfyrars-tolkningar ur den svenska popsångs-boken.

Att musiken, som säkert kan upplevas som drabbande på plats, ofta är intetsägande på en skärm hemma i vardagsrummet är en sak. Det som skaver desto mer är den malande sopkvarn av sprit, skam, sexism och söndriga rockstjärnor som förväntas fixa en färs för att snabbsteka upp ytterligare några second hand-hits lanserade med hjälp av kortlivade klickrubriker.

Jag som musikjournalist är definitivt också en del av spelet. Men jag börjar få nog.

ANNONS

Alkoholen har alltid varit viktig i ”Så mycket bättre”. Serverad i putsade glas men likväl med samma tanke som i vilken sunkig realityshow som helst. ”Släng in vin och sprit till kändisarna så får vi se vad som händer...”

Man slätar över och skrattar när snubbar drar sunkiga skämt om att ”smyga runt och runka i buskarna”.

Jag har tidigare skrivit en krönika om det besvärande i att se människor, med kända drog- och alkoholproblem sitta dimmiga och dåsiga i tv. ”Jag tycker mycket om Plura Jonsson och hans musik men vill inte se honom reducerad till en mosig, sluddrande farbror som inte hänger med i samtalen. Det är plågsamt”, skrev jag 2020.

Det har inte blivit bättre sedan dess. I podden ”Värvet” berättade Daniela Rathana att hon hade panikkänslor i samband med måltiderna.

”Folk sa grejer som för mig lät helt sjukt. Det kanske var saker som inte var så PK, lite sexism. Då kände jag att när jag satt runt bordet så ville jag rädda dem, såklart, för att vi är med på TV så jag sitter och skrattar åt saker som jag som privatperson kanske hade reagerat på”, sade hon.

För att det är så man gör. Man slätar över och skrattar med. Det är vad som förväntas. Speciellt av en ung tjej när snubbar, i det här fallet John Engelbert, drar sunkiga skämt om att ”smyga runt och runka i buskarna”.

ANNONS

Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, kommenterade Rathanas synpunkter i ett uttalande till samma tidning: ”Vi tar ansvar för produktionen. Var och en av artisterna måste ta ansvar för det de uttrycker.”

John Engelbert har själv vittnat om dagfesterna i ”Så mycket bättre”-huset: ”Norlie & KKV skulle åka därifrån så de började supa utav helvete. Vi hade sillunch och jag tror vi delade på en liter OP vi tre, fyra timmar i solen”, säger han i Aftonbladet och berättar att hade fick ångest av att det skulle spelas in mer tv på fyllan.

”Men det var så skönt, för produktionen sa bara att ”det som du bjöd på igår, vi kan inte önska oss mer”, avslöjar Engelbert.

Men hur mycket ansvar tar egentligen TV4 när artist efter artist berättar hur de rasar ihop antingen på plats eller när de kommer hem från Gotland? Sjukvårdare kallades in när Ana Diaz låg i sin säng i flera timmar och skakade av ångest

”Minns mest att det kändes som om jag smälte samman med sängen, att Lisa (Nilsson) satt kvar på min sängkant, sen somnade jag”, skrev Diaz på Instagram.

Inspelningarna är uppenbarligen alltför ofta ett destruktivt, oskönt, osunt och ofräscht sammanhang att vara i.

Christer Sandelin gick inte att väcka inför en inspelning och har berättat hur han tog kontakt med Sabbatsbergs sjukhus för att få hjälp med tablettmissbruk när han kom hem. Albin Lee Meldau var drogad under inspelningarna och åkte direkt från Gotland till avgiftning.

ANNONS

Anne-Lie Rydé, som är med i årets upplaga, berättar i Aftonbladet att inspelningarna var så dränerande att ”när jag kom hem från Gotland satt jag hemma och grät i fem dagar.

Sådär fortsätter det. Säsong efter säsong.

Jag har absolut ingenting emot festande. Tvärtom. Att alla människor bär på själsliga skrapsår och fysiska trasigheter är självklart. Och jag är medveten om att ”Så mycket bättre” också har gett medverkande artister vänner för livet och att programmet har varit en generator i en krisande musikbransch.

Men till vilket pris? Inspelningarna är uppenbarligen alltför ofta ett destruktivt, oskönt, osunt och ofräscht sammanhang att vara i.

LÄS MER:Maja Francis sov i flera dagar efter ”Så mycket bättre”

LÄS MER:Recension: ”Så mycket bättre” – avsnitt 5 2022

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS