Georg Klein dog i december månad 2016. Han föddes i Budapest 1925, blev professor i tumörbiologi vid Karolinska institutet 1957 och upptog den platsen fram till sin pensionering 1993. Han kom att bli en lysande cancerforskare. Han lyckades ta sig till Sverige från Ungern som flykting 1947; han hade som jude i sitt dåvarande hemland under 1930- och 1940-talen erfarit den barbariska antisemitismen.
Vi skrev regelbundet till varandra och förde många givande samtal. Han var en självständig tänkare och hade civilkurage. Jag besökte honom i Stockholm liksom i hans hem på Lidingö. Han kom regelbundet till Göteborg. Vi var flera gånger i hans födelsestad. Vi begav oss även till Israel. Vi tyckte om att vara på resande fot tillsammans. Jag fick ofta en förnimmelse av att han kände sig som hemma var vi än befann oss; när han kom till Erik Dahlbergsgatan i Göteborg hade jag ett intryck av att han trivdes som fisken i vattnet. När vi var på Lidingö var han självklar. Han rörde sig lika fritt i Budapest som i Jerusalem.
En gång i en taxi mellan Tel Aviv och Jerusalem fick jag en ingivelse att fråga honom: ”Känner du dig som mest hemma i Sverige, i Ungern, i USA eller i Israel?”? Det blev tyst i taxin. Jag, van vid att lyssna till tystnaden, inväntade hans respons. Efter en längre och meningsbärande tystnad, kom svaret: ”My homeland is science”. Förvåningen drabbade mig; jag hade förväntat mig ett annat svar.
Han levde i ett själsligt rum möblerat med ett nätverk av tankar. Det var hans naturliga tillstånd
Det är möjligt att ha sitt hem i det intellektuella arbetet. Den enskilde förflyttar sig i geografin men förblir förankrad i det dagliga arbetet; i läsandet och skrivandet. Förbindelsen till tänkandet är den avgörande tillhörigheten. Georg Klein var rotad i forskningen och i sitt författarskap. Han ville alltid diskutera de tankar som väcktes i honom. Det fanns en hinna mellan platsen där vi befann oss och hans inre liv. Han levde i ett själsligt rum möblerat med ett nätverk av tankar. Det var hans naturliga tillstånd.
En annan gång formulerade han plötsligt en tanke som också överraskade mig. Han påstod: ”Jag tycker att vi introverta är mobbade.” Jag hade inte räknat med att han skulle uttrycka sig så. Men jag förstod senare att han var genuint trött på ytliga frågor av allehanda slag. Han upplevde att de så kallade extroverta tog sig rätten att tala vitt och brett om än det ena och än det andra. Georg ville få tillåtelse att vara i fred med sina frågeställningar och reflektioner. Det intellektuella livet var heligt för honom och det ovidkommande reducerades till ett minimum.
Det hindrade honom inte från att vilja röra sig i geografin. Vi tog oss till olika för honom betydelsefulla platser i såväl Budapest som i Jerusalem. Han hade ett nära förhållande till den geografiska linjen mellan Rom, Aten och Jerusalem. Han hade likaledes ett starkt band till Paris, poeterna Charles Baudelaire, Paul Verlaine och Arthur Rimbaud.
Han tog generöst och stilfullt emot folk från alla delar av världen
Georg Klein var också en social varelse. I samband med att han och hans fru Eva Klein, cancerforskare likt sin man, tillsammans fyllde 180 år, firades de båda ståtligt på Karolinska Institutet. Han tog generöst och stilfullt emot folk från alla delar av världen. Han hade även den förmågan när omständigheterna krävde det.
Men kvar finns hågkomsten av en man som skyddade sitt inre liv och det alltid pågående tankearbetet. I det avseendet förblev han ståndaktig och omutlig. Jag tror att det var det han ville förmedla till mig under den minnesvärda taxiresan mellan Tel Aviv och Jerusalem hösten 2012.
Läs mer i GP Kultur:
LÄS MER:Vi har skapat ett samhälle präglat av hat och rädsla
LÄS MER:Romanen är det bästa sättet att stävja sommarångesten
LÄS MER:Bob Dylan har hjälpt människor att leva
Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev
GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.