Jan Andersson: Nordstans köptempel – 50 år av stök, svett och stress

Nordstan fyller 50 år. Det har Göteborg firat med pompa och ståt. Det är ju ändå Sveriges åttonde största köpcentrum. GP:s Jan Andersson tar sig för pannan – för han vet hur det känns.

ANNONS

Det hänger ballonger i taket. Blå, gröna, guldfärgade. Den nedsläckta scenen står kvar och den röda mattan ligger utsträckt och raklång på golvet, med ett bortglömt avspärrningsband i ena hörnet. Festen är förbi. Firandet är över. Det är måndag i Nordstan. Kanske dags att rulla in mattan och plocka ner ballongerna?

Bara för att förtydliga: jag är helt för fest. Ju fler desto bättre, skulle man nästan kunna säga. Men skapt i skarven mellan 1960- och 70-tal har min tillvaro redan förgyllts med en lång rad av 50-årskalas; bullrande och stillsamma, avskalade och påkostade, lösa i formen eller uppstyrda med god preussisk precision. Nästan så att det räcker nu.

ANNONS

Låter jag syrlig? Eller kanske dumdryg? Förlåt. Men det fanns en tid när du faktiskt var Nordens största köpcentrum.

Därför får du ursäkta, Nordstan, att jag inte klädde upp mig. Att jag inte viftade med någon vimpel. Inte tog 17-bussen från Kålltorp ner till dig för att delta i förra helgens 50-årsfirande. För det var såklart frestande. Malte Knapps cirkusshow, Borås Textilmuseums monter med historiskt vardagsmode, ”morgonshopping med livemusik” klockan 07 .... det är inget man skojar bort.

Låter jag syrlig? Eller kanske dumdryg? Förlåt. Men det fanns en tid när du faktiskt var Nordens största köpcentrum. När ditt nyskapande butiksstråk med sin ”utmanande planritning” (din, inte min, beskrivning) drog besökare från hela landet och kunde skryta med både dansrestaurang och slimmad multibiograf. Till och med en svettluktande journalistpub låg utkastad därinne, bland skobutiker och stökiga fyllon. Men det var då.

I dag kan Malmö, Västerås och Strömstad alla skryta med rymligare köpcenter. Bara i Stockholm finns det fyra stycken som är större än vad du är. Men äldst är du väl ändå? Nej, inte det heller, det bara känns så.

Kära Nordstan, jag förstår om du känner dig stressad av en stekare som Kungsmässan och vill hytta med näven åt slappa slynglar som Allum och Torp.

För som 50-plussare kan jag relatera till vad du går igenom. Jag vet hur tufft det kan vara att hålla sig relevant. Hur kämpigt det är att verka pigg och spännande. Att bara gå upp på morgonen. Din uppförsbacke är min uppförsbacke.

ANNONS

Kära Nordstan, jag förstår om du känner dig stressad av en stekare som Kungsmässan och vill hytta med näven åt slappa slynglar som Allum och Torp. Men skärp dig. Det är som det är. Du är som du är.

Du är det enda köpcenter med ett eget köpcenter (Femman) inuti köpcentret. Hos dig stressar fortfarande människor framför bankomaterna. Du har en emo-trappa trots att det inte finns några emos längre. Du myspyntar i november. Dessutom lät du Franska trion tonsätta den fina dokumentärserie som SVT gjorde om dig för ett tiotal år sedan.

Så grattis, gamling, låt du ballongerna hänga kvar ett tag.

Fler texter av GP Kulturs Jan Andersson:

LÄS MER:Göran Johansson räddade Oceanen – nu firar de 25 år

LÄS MER:SVT:s tygdockor står för den skarpaste valanalysen

LÄS MER:Nu kommer tv-serien om Frölunda och Boltics spelskandal

LÄS MER:Gizem Erdogan stoppades av polisen – ville hylla henne

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS