Nationell samlings partidelare Jordan Bardella har fått stjärnstatus i hemlandet Frankrike. Om två veckor kan han bli deras första högerextrema premiärminister sedan andra världskriget.
Nationell samlings partidelare Jordan Bardella har fått stjärnstatus i hemlandet Frankrike. Om två veckor kan han bli deras första högerextrema premiärminister sedan andra världskriget. Bild: Daniel Cole

Laura Ingemarsson: Möt Jordan Bardella –extremhögerns nya stjärna

I Frankrike kallas han för stjärnskott. Mycket talar för att Nationell samling-ledaren Jordan Bardella får flest mandat i nyvalet om två veckor. För att förstå hans dragningskraft går Laura Ingemarsson in på hans Tiktok, och fastnar i en oemotståndlig ström av lättsamt – och högerextremt – innehåll.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Alla pratar om Jordan Bardella. Han kallas kronprins, stjärnskott och numera även Frankrikes nästa premiärminister. Den 28-åriga Europaparlamentarikern tillika partiledaren för högernationalistiska Nationell samling, väntas enligt opinionsundersökningarna få flest mandat i nyvalet om två veckor.

Den karismatiska framtoningen på sociala medier har gjort honom känd. Men för att fullt ut förstå hans tilltal måste man scrolla Tiktok – det går nämligen inte att slita blicken från den moderna extremhögern.

Frankrike har, under de senaste dagarna, upplevt den politiskt mest turbulenta tiden sedan typ 1789. I EU-valet fick Nationell samling 31,4 procent och vann över president Macrons koalition som enbart kammmade hem 14,6 procent av rösterna. Men innan valresultatet hade rapporterats klart startade Macron en livesändning från Élyséepalatset.

ANNONS

– Jag upplöser nationalförsamlingen, sade presidenten och drog därmed igång en ny valrörelse innan den förra ens hunnit avslutas.

På Nationell samlings valvaka möttes beslutet av högljudda applåder och jubel. Hos Macron flackade partikamraterna stressat med blicken. Sedan följde en serie politiska händelser som bäst kan beskrivas som en fars. En avsatt och inlåst konservativ partiledare, fyra uteslutna högerextrema Europaparlamentariker och en ny socialistisk allians mellan tidigare (nuvarande?) motståndare senare, är valrörelsen i full gång.

Högerextrem politik har aldrig känts så lättuggat.

För Macrons Renaissance ser det becksvart ut. För Nationell samling väntas däremot två segerhelger under valomgångarna 30:e juni och 7:e juli. En anledning till framgången är partiledaren Jordan Bardella. I juli kan han få en ny titel: premiärminister. Media brukar dock nöja sig med epitetet “stjärna”.

Bardella är överallt. Och han gör succé.

Le Monde rapporterade nyligen att unga deltar i valmöten enbart för att se Bardella, som de betraktar som en idol. I TV jämförs hans offentliga framträdanden med Taylor Swift-konserter med köer utanför möteslokalerna och glädjeskrik när han går upp på scenen. Att en politiker lyckas mobilisera unga väljare i den grad att de till och med köar till politiska möten, känns oförståeligt.

En framgångsfaktor, som många medier lyfter, är Bardellas Tiktok som direkt når de yngre. Den kan delvis förklara hans högerextrema Eras tour.

ANNONS

Nyfiken på vad den franska ungdomen ser i honom börjar jag själv scrolla igenom hans profil.

Två timmar senare tittar jag upp från skärmen. Som trollbunden har jag konsumerat hundratals videos. Med nära 1,7 miljoner följare och 40 miljoner gillamarkeringar är det uppenbart att jag inte är ensam om att fastna för hans innehåll.

I ett klipp charmar han publiken genom ett skämtsamt tal. Mitt i avbryter han för “ett överraskningsframträdande" och välkomnar ut den gamla partiledaren Marine Le Pen. Glädjerop utbryter. Som ett extranummer av “Love story” (och publiken är i sin Fearless-era).

I en annan tar han av sig sin kavaj och säger suggestivt att “i Nationell Samling sätter vi inte på oss kavajen, vi tar av den”. Åskådarna visslar.

Magnetiskt, lättsamt, välartikulerat. Väsensskilt från det parti som den förintelseförnekande Jean-Marie Le Pen en gång grundade på 1970-talet. Högerextrem politik har aldrig känts så lättuggat.

För många unga är detta även den första kontakten med politik, något som han själv uppmärksammar i en video: “Mina sociala medier låter mig nå unga som är ointresserade av politik, men som sedan blir politiskt aktiva genom Tiktok”.

Om moderniseringen lyckas får vi se först om två veckor. Då kan Bardella bli den första högerextrema premiärministern i Frankrike sedan andra världskriget. Men för varje video känns regeringsskiftet närmare.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Jag följde med på EU:s bisarra jakt på unga väljare

LÄS MER:Kanske blir SSU:s vallåt årets sommarplåga

LÄS MER:Hur kunde boken om Annika Strandhäll bli så tråkig?

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS