Men mitt bibliotek blir väl kvar?

Kulturnämnden i Göteborg får 40 miljoner extra, men det lär inte räcka. GP:s biträdande kulturchef Carl Petersson Moberg minns året då Göteborg stod upp för sin kultur och funderar på vilka bibliotek och scener som inte överlever vintern.

ANNONS

Vintern 2019 hände något ovanligt i Göteborg – människor röt ifrån. Märk väl, det är inga konstigheter att den här stadens invånare protesterar mot politiker. Västlänken, regimen i Iran och klimathotet är bara några av de ämnen som ständigt lockar ut ilskna medborgare på gator och torg. Men då, i december för tre år sedan, var det nedskärningar i kulturen som tvingade fram protester.

Alliansen i kommunen hade utgått från sin rigida princip om att ge stadens nämnder en ökad ram på 1,5 procent, oberoende kostnadsökningar. Resultatet blev en kulturbudget som saknade drygt 10 miljoner kronor efter att personalomkostnader kramats ur (16,7 miljoner) och Film i Väst förlorat sitt bidrag (2,5 miljoner). Nu skulle något behöva stryka på foten och förvaltningen tog föredömligt fram en lista på verksamheter som lagligt kunde avvecklas och hur mycket det skulle spara in.

ANNONS

I listan fanns bokbussarna, utvecklingsstöd till kulturskolan och aktiviteter för äldre som Speldags och Sommarunderhållningen. Där fanns också Kulturnatta, skolbio, kultursommarjobbare och satsningar på film, dans och urban konst. Sen fanns biblioteken; 300 m2, Älvstranden, Trulsegården, Hjällbo och Kärra.

Det blev ramaskri.

Utanför kulturnämndens möte samlades hundratals personer. På Styrsö protesterade invånarna genom att låna upp bibliotekets alla böcker. Till och med den tidigare TV-stjärnan Harald Treutiger, som tillsammans med kollegan Ingmari Dalin brukar spela för de äldre, röt ifrån.

– Det är riktigt tragiskt om de snålar in på den grejen, sade han till GP då, syftandes på Speldags och Sommarunderhållningen.

Kulturförvaltningen hyvlades som en riktigt mager prästost

Det slutade med att filmen och kulturskolan fick ta de hårda smällarna medan kulturförvaltningen hyvlades som en riktigt mager prästost. Det var en lösning som lånade av framtiden. Framöver skulle vakanta tjänster behöva tillsättas, IT-system uppdateras och personalen få stöd för att överleva arbetsbördan.

Efter de besynnerliga pandemiåren har notan nu landat på bordet. I somras förklarade förvaltningen att om Alliansen fortsätter öka ramen med 1,5 procent skulle 70 miljoner saknas. På grund av inflation och energikris tros den siffran nu vara ännu högre.

Som bekant vann i stället de rödgröna valet i kommunen och under veckan presenterades deras budget. Resultatet – 40 miljoner extra till kulturen – på pappret en satsning, men långt ifrån tillräckligt.

ANNONS

Det kommer få konsekvenser och nu håller nog många andan i väntan på att Göteborgs kulturchef Anna Rosengren och hennes kollegor ska presentera dem. Kanske får politikerna på nytt en lista över bibliotek och andra verksamheter att lägga ner – den här gången utan något för osthyveln att få grepp om.

Det är kultur utan kommersiell förmåga och nu är den hotad

För egen del väcker den presumtiva listan minnen. En spontan öl på Fyrens ölkafé i somras som blev till konsert när ett gäng stentuffa tjejer började lira på Stigbergstorget. Ska deras yngre skolkamrater inte få samma möjlighet nästa år? En äldre dam som mumlar med i texten på boendet när Hvitfeldtskas elever luciasjunger en mörk morgon före pandemin. Hennes blick är plötsligt knivskarp. Ett Instagraminlägg, bara några veckor gammalt, på vännens dotter som kryper upp i de sagomålade bokbussarna för en lässtund.

Det är små minnen, vardagsögonblick – långt från Håkan Hellströms fyrverkerier eller Bokmässans big five-författare. Det är kultur utan kommersiell förmåga och nu är den hotad. Frågan är om göteborgarna åter kommer att rida ut för att försvara den.

LÄS MER:Slut med fri entré till museerna

LÄS MER:Bibliotek hotade i Göteborg – höjd budget räcker inte

Fotnot: 2019 lät GP läsarna få möjligheten att själva pussla ihop budgeten. Kanske får vi se något liknande i år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS