Ingrid Norrman: Året som gått – och det som kommer

ANNONS

Årets avhoppare

I februari hoppade Sanne Houby Nielsen av sitt jobb som överintendent för Statens museer för världskultur, en av bara sex statliga myndigheter i Sveriges andra stad. På jobbet i Göteborg var det inte direkt någon som saknade henne för där var hon inte ens två dagar i månaden. Dessutom hade hon flyttat sju av åtta ledningsfunktioner till Stockholm, trots att myndigheten enligt regeringsbeslut ska finnas i Göteborg. Hon lämnade dessutom en organisation som gått back med miljoner.

I oktober fick myndigheten en ny chef som just nu ser över organisationen. Efter nyår får vi vet om hon nu flyttar tillbaka ledningsfunktionerna till Göteborg, vilket även Statskontoret tyckte i sin analys av myndigheten.

ANNONS

Årets spelplats

Sedan mitten av 1800-talet har gatsten brutits på Bohus Malmön norr om Lysekil för att användas till gator och kullersten jorden runt. Stallebrottet togs ur bruk för snart 50 år sedan, men förvandlades i juli till en fantastisk teaterscen där stenhuggarnas historia fick liv igen. En mer magisk spelplats har jag sällan besökt!

Nu är det precis klart att Västra Götalandsregionen satsar 300 000 kronor så stenhuggarteatern kan spelas ännu en säsong. Ny chans alltså att ta plats framför sommarens vackraste teaterscen.

Årets konsert

Den libanesiska världsstjärnan Elissa var dragplåster på årets kulturkalas i augusti och lockade 35 000 göteborgare till Götaplatsen. Hon slog därmed inte bara rekord för kulturkalaset utan även alla Way Out Wests toppnamn.

Ännu viktigare var kanske att hon inte bara fick nya kulturkalasbesökare att upptäcka arabisk musik utan att hon också drog en helt ny publik till Götaplatsen. Plötsligt blev Göteborgs hjärta en plats för hela Göteborg.

Årets bokmässeraket

Bloggaren Clara Henry debuterade som författare med boken Ja, jag har mens, hurså? och fyllde Bokmässan med sina 14-åriga fans. Henry hade längst signeringsköer av alla, men så är ju också 21-åringen från Landvetter Sveriges största videobloggare.

ANNONS

Årets förlust

Vi träffades strax före bokmässan. Vi satt vid köksbordet i huset i Särö och pratade om liv och död. Men mest pratade vi om framtiden. Böcker som var på gång. Artiklar han skulle skriva till GP:s kultursida. Resan han hoppades göra till Mozambique i vinter.

"Cancern är obotlig, men med lite tur kan jag leva med den min tid ut", sa Henning Mankell. Varken han eller jag hade en aning om att den tiden redan var utmätt. Två veckor senare kom det totalt överrumplande och överväldigande beskedet: Författaren och dramatikern Henning Mankell var död.

Han hann skriva en sista artikel till GP som publicerades med hans hustrus godkännande dagen efter hans bortgång.

Årets pristagare

Det blev som så många av oss trodde och hoppades. Den vitryska journalisten, författaren och GP-skribenten Svetlana Aleksijevitj fick årets Nobelpris i litteratur.

Hon kom till Göteborg som fristadsförfattare 2006, en av de få som vågat framträda med eget namn. I två år var den här staden hennes bas innan hon flyttade vidare till Berlin och för fyra år sedan tillbaka till Minsk. I GP har hon beskrivit hur oppositionella i Ryssland hamnar bakom galler, mördas och försvinner spårlöst. I hennes romaner lyfts enskilda människors röster fram och vävs ihop till en nödvändig större berättelse.

ANNONS

Vad betyder Nobelpriset för hennes skrivande och hennes säkerhet? Det kan vi fråga när hon kommer till Göteborg i maj.

Årets arrangörer

Flyktingkrisen brakade in i Sverige och möttes av öppna hjärtan. José Gonzales, Niki & the Dove och Loney Dear spelade i Oscar Fredriks kyrka. Ken Ring, Hästpojken, Daniel Lemma och Jennifer Brown stod på scen på Konserthuset. Det var bara två exempel på galor som med kort varsel och helt ideellt arrangerades för att samla pengar till människor på flykt och krigets barn. Ett engagemang som värmde långt fram på hösten.

■ Årets sistaminutenräddning

Göteborgs mest framgångsrika bibliotek ligger inte på Götaplatsen utan i Brunnsparken. Lilla citybiblioteket 300 kvadrat är Göteborgs till ytan minsta bibliotek, men det tredje största besöksbiblioteket efter Götaplatsen och Frölunda. När huvudbiblioteket stängdes för ombyggnad öppnades detta skyltfönster för bokläsare mitt i shoppingstråket på Södra Hamngatan och var efter ett och ett halvt år Göteborgs största besöksbibliotek, det tredje största utlåningsbiblioteket och hade fått en helt ny publik, många som aldrig varit inne på ett bibliotek förut.

När fastighetsägaren skulle grundförstärka kvarteret hotades 300 kvadrat av nedläggning. Men efter en mängd turer fram och tillbaka kom besked i november att biblioteket får vara kvar ett halvår till. Bra beslut! Nu är det dags att kämpa för att få behålla lokalen även i fortsättningen.

ANNONS

Årets klipp

Konsulten Sven-Martin Åkesson rekommenderade kulturförvaltningen i Göteborg att göra en översyn av sin ledningsstruktur. Sedan fick han själv uppdraget värt 342 000 kronor av förvaltningen utan att någon annan byrå fick chansen att lämna anbud.

Samma konsult fick dessutom i förväg reda på ett jobb som skulle göras åt Stadsteatern där konkurrenterna bara hade en dryg vecka på sig att få reda på och räkna på jobbet. Åkesson lämnade in sin offert redan dag två - och fick uppdraget.

Årets rekryteringsmiss

Kulturförvaltningen i Göteborg har tidigare så grovt misskött sitt kulturstrategiska uppdrag att förvaltningsdirektör Anna Rosengren beslutat inrätta en helt ny kulturstrategisk avdelning och ett helt nytt chefsled mellan sig själv och verksamheterna.

Hur hittar man då de allra bästa kandidaterna till de fyra nya tjänsterna som toppchefer på kulturförvaltningen? Jo, man lägger ut en annons strax före jul på kulturförvaltningens intranät där internsökande har fem arbetsdagar på sig att hitta annonsen och söka jobben. Förhoppningsvis har de bästa kandidaterna inte semester just den veckan. Resultat: Sammanlagt sju sökande till de fyra jobben.

Årets snackis

Här har odlats tobak och tillverkats tegel. Här övade militären och här anordnades Sveriges första galopptävling. Och här spelas fotboll året om av spelare i alla åldrar och från hela staden. Men denna 40 000 kvadratmeter stora plats mitt i centralaste Göteborg lockar inte bara fotbollsspelare utan också exploatörer som gärna vill bebygga delar av Heden.

ANNONS

Det är en het fråga i Göteborg. Av GP:s två arkitekturskribenter vill den ena bebygga hela området, medan den andre vädjar om att kommunen inte ska röra den världsunika platsen. Och Gothia Cup-generalen Dennis Andersson hotar att flytta hela evenemanget från Göteborg om Heden hotas.

I december tog byggnadsnämnden i Göteborg ett inriktningsbeslut om Heden som innebär att parkeringen flyttas under jord och bostäder byggs på delar av området, men att det fortsatt ska finnas plats för idrott och andra evenemang. Diskussionen lär fortsätta även nästa år.

Årets göteborgare

Hon klev rätt in i TV4:s Så mycket bättre och lindade med sitt hämningslösa tilltal och sin magiska röst både tv-tittare och kollegor kring sina tatuerade fingrar. Miriam Bryant avslutade sedan detta toppår med att utses till yngsta "Årets göteborgare" någonsin. Rätt val!

Årets misslyckande

I dag har journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång eller dom i Eritrea i 5 212 dagar. Låt 2016 bli året när han får komma hem till Göteborg igen.

ANNONS