Tyska och svenska fans tackar för en god match efter 2-1 förlusten i ryska Sotji 2018.
Tyska och svenska fans tackar för en god match efter 2-1 förlusten i ryska Sotji 2018. Bild: Maja Suslin/TT

Jan Andersson: Fotbolls-EM utan Sverige – då backar vi Tyskland

Tyskland älskar Sverige, Roxette och Ikeas köttbullar. Det är dags att vi betalar tillbaka – genom att hålla på Tyskland i sommarens fotbolls-EM som börjar tv-sändas på fredag. Det menar GP:s Jan Andersson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Strax efter det att sommar-OS i Paris inleds 26 juli (visas på Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Eurosport och Max) avslutas min semester. Detta är ingen diabolisk slump utan ett fullt medvetet, genomtänkt och gott beslut från min sida.

Jag hör nämligen till det gåtfulla folket. De som inte fascineras av kast med spjut eller stående snabbpistol och som inte hetsar upp sig över en missad medalj i sprintkanot. För egen del avser jag också att undvika den mixade lagtävlingen i gång såväl som roddtävlingarnas dubbelsculler lätttvikt (kanske om dubbelscullern vore mer svårvikt). Sport i tv är helt enkelt inte min grej.

ANNONS

Med detta sagt är jag inte dum i huvudet. Jag följer såklart Formel 1, ”Welcome to Wrexham” och svenska landskamper i fotboll. Kanske därför som jag känner ett visst sug i kroppen inför fotbolls-EM som drar igång på SVT och TV4 nu på fredag.

Som ni säkert vet får Sverige – till skillnad från Spanien och stora fotbollsnationer som Skottland, Serbien, Slovenien, Slovakien och Schweiz – inte vara med och leka i år. Enligt Europeiska fotbollsunionen (UEFA) är vi för dåliga efter att ha förlorat i kvalet mot Azerbajdzjan i Baku med 0-3 och mot Österrike med sammanlagt 1-5.

Jag förstår hur de tänker. Och med detta följer en god nyhet samt ett knöligt beslut. Vi tar den goda nyheten först.

Rent medicinskt är det såklart bättre att aldrig spänna en båge än att lyssna till en sträng som brister mot Albanien eller Georgien.

EM-slutspelets omgångar är som kretsarna i Dantes inferno – de blir jobbigare och allt hetare ju längre man tar sig. Alltså är det en nåd att Sverige faktiskt slipper denna nedstigning i helvetet, att vi får en turnering helt utan svensk anspänning. Det betyder att hjärtattacker undviks, axlar sänks och svordomar kvarstannar i bröstet. Rent medicinskt är det såklart bättre att aldrig spänna en båge än att lyssna till en sträng som brister mot Albanien eller Georgien.

Ja, det var alltså den goda nyheten. Sorry.

ANNONS

Nu till det knöliga beslutet. Om man som jag ändå tänker följa sommarens fotbolls-EM från tv-soffan är det logiskt att man också hittar ett annat land än Sverige att klappa fram och hålla på. Här finns då en handfull kriterier att ta hänsyn till – allt från ländernas geografiska närhet och politiska samsyn till deras ölpriser och inställning till svenskt Natomedlemskap.

Det här är så knixiga frågor att jag bollade med ett par yngre sportkollegor på GP, vi kan kalla dem Jan Fredrik Lind och John Andreasson. De ska veta sådant här. De ska kunna sin fotboll. Men, tja … en av dem trodde på Nederländerna, den andra hoppades på Skottland. Av detta blev jag inte så mycket klokare.

Ända sedan biskop Ansgar från Bremen hjälpte till att kristna Sverige har man hållit fast vid sin trygga bild av vårt land som ett myggfritt Bullerbyn med vackra kajakleder och orörda älgar.

Mitt hjärta säger fortfarande Ukraina. Hjärnan skriker Frankrike. Andra delar av kroppen reagerar positivt på Danmark och Italien. Men inget av dessa länder får mitt fulla stöd. I sommar tänker jag nämligen heja på Tyskland.

Inte för att Tyskland vet hur man organiserar en EM-turnering (det gör man) eller för att landet har en grundläggande samsyn med Sverige i EU-strategiska frågor (det har man). Utan för att Tyskland alltid har backat oss. Även när vi inte förtjänat det.

Ända sedan biskop Ansgar från Bremen hjälpte till att kristna Sverige har man hållit fast vid att vårt land är ett myggfritt Bullerbyn med vackra kajakleder och orörda älgar. Tyskarna är också det enda folk i världen som älskar Ikeas köttbullar och fortfarande köper cd-skivor med Roxette.

ANNONS

På fredag inleds fotbolls-EM med att Tyskland möter Skottland. Då är det vi som trycker i oss en currywurst och tutar i vuvuzelan för Gündogan och Toni Kroos. Det är dags att betala tillbaka.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”The tattooist of Auschwitz” – Sky Showtime

LÄS MER:Sommarens tio bästa tv-tips

LÄS MER:Sommar-tv är årets stora utmaning för SVT

Grupperna i fotbolls-EM 2024

Grupp A: Tyskland, Ungern, Skottland, Schweiz

Grupp B: Spanien, Kroatien, Italien, Albanien

Grupp C: England, Danmark, Slovenien, Serbien

Grupp D: Frankrike, Nederländerna, Österrike, Polen

Grupp E: Belgien, Slovakien, Rumänien, Ukraina

Grupp F: Portugal, Turkiet, Tjeckien, Georgien

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS