Fansen tar J K Rowlings värld ifrån henne

Om J K Rowling är transfob, eller en vild förkämpe för alla människors lika värde – det spelar ingen roll. Jonathan Bengtsson tycker att Harry Potter-fansen har skött kontroverserna kring Rowling utmärkt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Att vara en världskänd, förmögen konstnär kan göra människan lite oförståndig. Detta är inget nytt.

Man blir nu inte en anständig medborgare bara för att man lever med knappa medel. Att bo i en pumpa, med ett altandäck i materialet pumpa, och en liten pumpa i ett snöre som främsta bekantskap – inte heller detta garanterar ödmjukhet.

Men att vistas på samhällets intellektuella takvåning måste vara svårt. Att ha en tjock stråle av förträfflighet som ständigt sprutar mot ansiktet, när du brygger kaffe eller handlar vitvaror, bör ha en betydlig inverkan på ditt sätt att tänka. Lever du i mitten av en tecknad saga, som bygger på din egen överlägsenhet, så blir du nog lite tecknad och överlägsen själv.

ANNONS

I förra veckan tillkännagav företrädare bakom två av Harry Potter-världens största webbforum, "Mugglenet" och "The Leaky Cauldron", att de från och med nu kommer ta avstånd från J K Rowling.

”Hur gör man när man högaktar ett verk, men börjar tycka illa om en konstnär?”

Detta efter att författaren enligt dem uttryckt åsikter av transfobisk karaktär. Först via två tweets, sedan via en efterföljande essä som skulle förklara samma tweets. En essä som, menar många, framför allt resulterade i att J K Rowling befäste samma transfobi.

I ett gemensamt uttalande konstaterar företrädarna att "Rowlings uttalande inte speglar det budskap om acceptans av minoriteter som återfinns i böckerna". Hädanefter kommer därför författarens namn och bilder inte längre förekomma i forumtrådarna, så länge inte detta är av relevans för Harry Potters universum.

”Kända konstnärer har en tendens att slå stora, arga hål i vår dyrkan”

En behändig lösning på ett återkommande besvär för oss kulturkonsumenter. Hur ska man göra när man högaktar ett verk, men plötsligt börjar tycka mycket illa om den person som står bakom samma verk? Kända konstnärer har en tendens att slå stora, arga hål i den dyrkan vi riktar mot dem – de kan naturligtvis inte hantera den.

Harry Potter-fansen har kommit fram till en klar slutsats: de kan inte längre förlita sig på J K Rowling. Men de kan fortfarande förlita sig på den värld hon upprättat. Därför tar de hennes värld ifrån henne. De menar att Harry Potter-serien vilar mot en alldeles väsentlig mångfaldsvinkel, men konstaterar samtidigt att Rowlings eget liv inte längre når upp hit.

ANNONS

”Vad som är sant eller falskt har ingen bäring här”

En analys som mycket väl kan stämma. En analys som också går att se som en lite dopad, alltför välvillig tolkning av innehållet i böckerna.

Men vad som är sant eller falskt har ingen bäring här. Det som istället betyder något är vad läsarna önskar att böckerna vill uttrycka. Och hur samma läsare sedan översätter denna önskan på sin tillvaro: över hela världen har människor omformulerat sig själva med hjälp av Harry Potter. Man har kastat bort sin gamla identitet som en liten hatt! Och trätt på sig något nytt, sant och uthärdligt. Böckerna har varit en maskin för något så oerhört som självförverkligande.

Är J K Rowling transfob, är hon en förkämpe för alla människors lika värde – om detta behöver vi verkligen inte veta någonting.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS