Emanuel Karlsten: Det är inte Facebook som skapar hatet, kulturministern!

Emanuel Karlsten om Alice Bah Kuhnkes hot mot Facebook.

ANNONS

Vad är det du säger, kulturministern. Hör du dig själv, förstår du dig själv?

Det är i en intervju i Expressen som Alice Bah Kuhnke uttalar sig om Facebooks ansvar i samhället.

“Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.”

Hotet uttalas efter att Jonas Gardell i Expressen kultur berättat om att han utsätts för hat på Facebook och undrar varför sajtgrundaren Mark Zuckerberg inte känner större ansvar. Det är en rimlig fråga. Det är en rimlig, men svår debatt. För hur ska man agera när man är ansvarig för mänsklighetens största samlingsplats? Nästan två miljarder aktiva användare finns här varje månad. Merparten av dem loggar in varje dag. Bara i Sverige loggar hälften av alla svenskar in dagligen.

ANNONS

En sådan plattform kommer oundvikligen innehålla allt som är bra med mänskligheten. Och allt som är dåligt med den.

Det innebär att vi lättare kommer att se allt som är bra med mänskligheten. Det gör vi dagligen. Titta på virallistorna och läs om eleverna som på kort tid byggde upp och ersatte bocken som brunnit upp i Gävle. Om hur vi kollektivt hyllade Sveriges äldsta dam, eller delade nyheten om Ica-butiken som ger mat till hemlösa. Men vi ser också ondska. Hur människor beter sig vidrigt och helt öppet säger och beter sig som idioter.

Sådan är mänskligheten. Facebook har gett oss ett verktyg att lättare än någonsin kunna skärskåda henne.

Vilket är väldigt passande för en demokrati- och kulturminister. Plötsligt kan hon peka ut någon annan som ansvarig för den här röran. Inte polisen, inte rättsväsendet, inte samhället inte medborgaren. Nej, det är Facebooks ansvar. Och nu ska det tas i med hårdhandskar. Läs hennes uttalande igen.

“Nästa steg skulle vara att ta fram tvingande åtgärder. Men då gör vi också ingrepp i friheter och möjligheter som vi har vant oss vid. Det är ingen väg vi vill gå, det vill jag verkligen understryka. Men vi kan inte heller stå handfallna inför hatet.”

ANNONS

När blev vi Nordkorea? Sedan när står en demokratiminister och säger saker hon inte vill säga, men ändå säger för att sedan hota med att vi inte kan stå handfallna?

Fru Kulturminister. Hat är ett problem. Men det är inte främst på grund av Facebook. Låt oss säga att du förbjuder Facebook i det här landet. Låt oss säga att du till och med lyckas ge dem så höga böter att de kollapsar och konkursar, vad tror du händer då? Tror du hatet försvinner? Eller går det över till andra plattformar?

Istället för att hota och sanktionera mot Internet skulle du kanske kunna använda Facebook för att bättre förstå hur du kan använda din politiska makt till att göra ett samhälle som mår bättre.

Hat är ett symptom på ett samhälle som inte mår bra, inte på ett Internet som måste botas.

ANNONS