Arkivbild. Att resa med barn kräver starkt psyke och en jämna takt menar Klara Grape.
Arkivbild. Att resa med barn kräver starkt psyke och en jämna takt menar Klara Grape. Bild: Janerik Henriksson / TT

Klara Grape: Att resa med barn är som att springa ett maraton

Klara Grape tänkte skriva om hur hon älskar att resa med barn. På tåget hem från en weekend i Stockholm tvingas hon fundera om.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det värker i hela kroppen. Du är helt slutkörd, samtidigt som adrenalinet pumpar och du känner dig mäktigast i världen. För DU klarade det. Visst var det en pärs men också ball. Så vad säger du, ska vi göra om det? Såklart, inte i morgon men kanske nästa vecka.

Ja, precis så känner jag just i detta nu. På ett tåg från Stockholm till Göteborg tillsammans med mina två barn. Vi har ägnat oss åt weekend, storstadsweekend.

Jag har länge tänkt att jag ville skriva om att resa med barn. Dock hade jag en annan titel i åtanke när jag såg krönikan framför mig, närmare bestämt i förra veckan då helgens Stockholms-weekend ensam med två barn fortfarande bara var bokad. Inte genomlevd. Då tänkte jag; ”Nästa vecka ska jag skriva en text om att jag älskar att resa med barn”. Och så hade jag någon slags idé om att första stycket skulle handla om att min kärlek bygger min förmåga att glömma.

ANNONS

För jag minns aldrig barn som vägrar bad och blir åksjuka när jag googlar tågluff ner till Italien. Lika lite kommer jag ihåg chipssmulor i sängen och ungar som vägrar somna när vi bokar hotellnätter på (för min plånbok) alldeles för dyra hotell. De minnena känns helt enkelt oviktiga för mig.

Föräldraguiden

Lisa Stevik och Klara Grape skriver varje vecka om livet som förälder och ger tips om aktiviteter och saker man kan göra med barn kommande helg. Följ Föräldraguiden för att få en pushnotis i din mobil när detta publiceras.

Men just i detta nu sitter jag på ett tåg tillsammans med mina två barn, 8 och 4 år, och då ärade läsare känns de lite kämpigare minnena lite väl närvarande. Jag måste helt enkelt byta titel så här i slutet av resan.

Alltså jag vill inte ta tillbaka att jag älskar att resa med barn. I stället skulle jag villa jämföra det med att springa ett maraton. Det handlar om ett starkt psyke och att hålla en jämna takt. Det är en pärs och kämpigt som fasen samtidigt som det också är mäktigt, lite småskoj och en stor kick. Och när du väl är i mål, hur trött du än är, funderar du på om du inte ska ta och göra om det. I alla fall tror jag att det är så. Alltså jag har ju aldrig sprungit något maraton och kommer nog aldrig göra det heller. Jag springer ju inte ens till bussen, på grund av ser så otroligt töntigt ut.

ANNONS

Men jag tänker ändå att likheterna är slående. Så här kommer mina tre bästa tips om hur man tar sig själv och barnen i mål med förståndet i behåll.

1. Snacks: Det är viktigt att fylla på med energi nästan hela tiden och det finns alltid situationer som mår bra av en godis. Alternativt något salt snacks. Här kan man faktiskt aldrig ha för mycket med sig. Jag säger vräk på, ta med dig allt som ryggsäcken bär. Kex, godis, mackor, frukt, chips, tuggummi med mera.

2. Satsa på ett fett boende: Jag bokar alltid hotell som kanske kostar lite väl mycket, men här är det alltid värt att köra en kortare resa men med ett bättre boende. Som småbarnsförälder finns det ju inga kvällsaktiviteter. Då är en skön säng, ett fint rum och inte minst ett badkar otroligt bra ingredienser för att lyckas. Under helgens äventyr bodde vi på ett litet mycket trevligt hotell med ett stort badkar. Eventuellt var det helgens höjdpunkt och mina barn har aldrig varit så rena som just nu.

3. Välj bort dyra museer och utforska lekparker: Att gå på lekparkssightseeing tror jag för ett barn är lite som att gå på barrunda som vuxen. Du lär känna stan du besöker och får det du gärna gör på fritiden hemma fast på en ny plats. Och ska du till den kungliga huvudstaden kan jag varmt rekommendera både Aspuddens parklek och den centralt belägna lekparken vid Sveavägen.

ANNONS

Läs mer från Föräldraguiden:

LÄS MER:Glöm videovåld och Tiktok – detta borde ge dig moralpanik på riktigt

LÄS MER:Vilka minnen ger jag mina barn?

LÄS MER:Så gör du för att ge ditt barn bra musiksmak

LÄS MER:Möt GP:s nya krönikörer – med inriktning på kultur och familj

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS