Anne Hathaway har återuppstått från de döda efter ett decennium av utfrysning. Anledningen? Hon var en pluggis.
Anne Hathaway har återuppstått från de döda efter ett decennium av utfrysning. Anledningen? Hon var en pluggis. Bild: Jordan Strauss

Joanna Górecka: Anne Hathaway gav hela internet ursinnigt näsblod

Anne Hathaway har återuppstått från de döda. Tills nu har hon varit utfryst från Hollywood och hånad på internet. Inte för att hon var pedofil eller rasist, utan för att hon var en pluggis. Skådespelaren blev det yttersta beviset för att ingen gillar en people pleaser, skriver Joanna Górecka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag blev väldigt sugen på att mula en tjej jag gick i skolan med en gång. Hon hade fönat hår, klackskor och fick höga betyg. Som om det inte vore nog var hon troligen anorektisk också, ni fattar, en people pleaser.

Jag mulade aldrig henne, mest för att jag var mer av en lovande recipient av mulningar än någon van eller trovärdig distributör (men absolut inte för att mitt hår var så välfönat utan för att jag hade en konstig tandställning med blåa trådar, rätt ofta hade på mig en virkad väst och sjöng låtar ur ”Les Misérables” när vi hade småstjärnorna, det skulle väcka minst åtta mularinstinkter även hos ömhetens gudamoder eller, varför inte ännu heligare, Peter Rung).

ANNONS

Hursomhelst, jag tänkte på den duktiga anorektiska tjejen jag ville mula när jag läste en intervju med Anne Hathaway i senaste Vanity Fair. Anne Hathaway har nämligen återuppstått från de döda. Med döda menar jag dömda till samtidens ostracism: utfryst och hånad på internet i massa år. Inte för att hon var pedofil eller rasist, utan för att hon var en pluggis som osade av artig hoppfullhet och gav hela internet ursinnigt näsblod.

Hatet fick sitt eget namn: Hathahate.

Nu är hon en sexig queen, låter Vanity Fair oss veta. Men det är nytt ljud i den gamla skällan. I reportaget berättar Anne Hathaway att hon hade svårt att boka jobb under menskonståret 2014. Hon hade nyss vunnit en Oscar och en drös andra priser och var beryktat lätt att jobba med men ingen ville ge henne filmroller – för att internet tyckte att hon var en tönt.

Inte rasist eller pedofil, men oförlåtligt och kladdigt angelägen, det rödaste av skynken.

Men vad skulle regissörerna göra? Anne Hathaway hade väckt mularinstinkten hos miljoner människor. Hon ansträngde sig för mycket, blev för uppriktigt glad när hon vann sina priser, mjälthuggande jätteglad, blä. Inte rasist eller pedofil, men oförlåtligt och kladdigt angelägen, det rödaste av skynken. I The New Yorker publicerades en hel essä om varför Anne Hathaway var så störig.

ANNONS

Nyligen lyssnade jag på en podd där två Max Mara-draperade karriärkvinnor klagade på prestationssamhällets krav: Att man ska vara på topp på jobbet och ha tjusiga middagar och på middagarna ska det vara perfekt städat, dukat krispigt vitt och med kalvlägg på långkok. Dessutom ska håret vara perfekt, magen platt, allt ska vara hårlöst och man ska vara både äventyrlig i sängen OCH hänga med i Ukrainakriget.

En av karriärkvinnorna utbrast:

– Jag är så TRÖTT på att ALLT ska vara så perfekt hela tiden.

Men det stämmer inte, det lönar sig sällan att elda för kråkorna. Den grymma sanningen är att ingen gillar en people pleaser. Ingen alls vill att du ska vara perfekt, det väcker bara blint raseri. Att hålla på att göra alla rätt kan vara den värsta av naglar i ögat. Anne Hathaway trodde att hon kunde vinna genom att vara duktig, blev kölhalad i ett decennium tills undersidan av båten också blev trött på hennes artiga hoppfullhet och spottade upp henne igen.

Som Kurt Vonnegut sa: Vi är alla summan av vad vi låtsas vara. Så vi måste alla vara ytterst varsamma med vad vi låtsas.

Och nu då? Anne Hathaway har fyllt 40 och i Vanity Fair skämtar hon om att hon har en vegansk aura. Anne Hathaway är nämligen fortfarande duktig och har gjort sin läxa, det gäller att vara sansat självutplånande. Hon är på uppsving, Reddit har vänt på kuttingen. 2022 publicerade tidningen Glamour artikeln ”So now everyone loves Anne Hathaway again”. Ett klipp där hon talade vänligt men bestämt med fans som trängde sig under ett event i London blev viralt och nu kallas hon ”assertive queen”.

ANNONS

Glamour-skribenten vädrar dock en misstanke om att Hathaway mest bejublas just nu för att hon inte verkar ha åldrats alls de senaste 20 åren. Det här är inget som väcker några mularinstinkter, det väcker religiös vördnad. Det är en typ av people pleasing som vi alla bugar inför och respekterar.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Min dagbok är ett småaktigt helvete av förtal och bantning

LÄS MER:Meghan vill rädda världen en nötkräm i taget

LÄS MER:Vi behöver drogpolitik för att sluta köpa sopkläder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS