Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tryggt Kalas. Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas och Jonas Bergqvist, polisens insatschef under kulturkalaset är nöjda med samarbetet. Nolltolerans mot alla kränkningar är vad som gäller. Bilden till höger: Emma Rygielski och Kevin Jeppesen arbetar med att förbereda för Barnens kulturkalas i Trädgårdsföreningen. Bild: Jonas Lindstedt.

Kulturkalas med nolltolerans

Ambitionen är att skapa en öppen mötesplats och ett mänskligare Göteborg. Under Kulturkalaset kan besökarna ta del av allt från konst, musik och opera till slöjd, teater, litteratur, film och karneval.

Årets kulturkalas inleds på onsdag. Med över tusen programpunkter räknas Göteborgs kulturkalas till en av Nordens största.

– Här ska alla känna sig trygga och välkomna. Tillsammans ska vi vara uppmärksamma och omtänksamma. Vi är också en av de säkraste festivalerna i Sverige med nolltolerans mot alla kränkningar och har exempelvis inte haft några anmälningar för sexuella övergrepp de senaste åren, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs kulturkalas på Göteborg & Co, och fortsätter:

– Vi har också ett väldigt bra samarbete med polismyndigheten, som även utbildat våra volontärer och inhyrda vakter.

Kameraövervakning på Götaplatsen

Liksom förra året kameraövervakar polisen Götaplatsen. I en husbil vid Stora Teaterns parkering finns en ledningsgrupp på plats under hela festivalen. Ute på stan vid de olika festivalplatserna finns patrullerande poliser både civilklädda och i uniform.

Jonas Bergqvist är polisens insatschef under Kulturkalaset.

– Vi har samma upplägg som förra året och fokuserar på alla brott. Störst är väl risken för fickstölder. Normalt sett är det här en fridfull tillställning med en nykter och bra publik, säger Jonas Bergqvist.

Kulturkalaset smygstartade på tisdag kväll med en spelning av sångerskan och cellisten Linnea Olsson på Hotel Post. På den stora scenen vid Götaplatsen spelar Weeping Willows tillsammans med Göteborgs Symfoniker på onsdag kväll.

Libanesisk superstjärna

På lördag intar den libanesiska världsstjärnan Nawal El Zogbi Götaplatsen. En artist som slog igenom stort på 1990-talet, har sålt 50 miljoner album och fortfarande är en av de främsta popstjärnorna i arabvärlden. Gästspelet är helt finansierat med externa medel.

– Kalasets dyraste arrangemang men också ett av de viktigaste. Vi lever i en av de mest segregerade städerna i Europa och hur ska vi få människor att mötas, frågar sig Tasso Stafilidis – och svarar själv:

– Till den här konserten kommer helt nya grupper för att ta del av stadens kulturutbud. Den här konserten är integration, det här är ett kulturutbud som gör skillnad.

Rix FM Festival, med artister som Danny Saucedo, DJ-duon Icona Pop, Benjamin Ingrosso, Nano, Molly Sandén med flera, avslutar på söndag eftermiddag Kulturkalaset på Götaplatsen.