Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utforska kultur- och nöjeshösten!

Kulturhösten: Nio grejer du inte får missa

Utforska nya främmande världar, gå vilse i skogen eller förundras över vodkans betydelse för den ryska inrikespolitiken – hösten är full av kulturupplevelser.

1. Grotta ned dig i Shakespeare

Stadsbiblioteket storsatsar på William Shakespeare i höst. 31/10–4/11 är det Shakespeare-vecka, med filmer och samtal om allt från hans musik till hans komik.

2. Star Trek-mani

Den 8 september genomför Folkets hus ett Star Trek-evenemang över hela landet, i Göteborg på Bio Roy och i Strömstad på Bio Rollo. Man visar två avsnitt av kultserien.

De som inte fått nog samlas 24-25 september på Aftonstjärnan, då visar West Coast Trekkers sammanlagt tretton tv-avsnitt ur; originalserien Star Trek och uppföljarna The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager och Enterprise.

Önskas ytterligare rymdäventyr startar den nya tv-serien Star Trek Discovery – den första sedan Enterprise lades ned 2005 – på Netflix i januari.

 

3. Passioner på tobaksfabriken

Da da da da da, dada dada da, ingen kan ha undgått Carmen, som är världens mest populära opera. Historien om en förförisk fabriksarbeterska är full av kärlek, passion och tragedi och Bizets musik passar den perfekt. 25 november kommer hon åter till Göteborgsoperan. Titelrollen görs omväxlande av Katarina Giotas, som sjöng Judith i Riddar Blåskäggs borg 2014, och fransyskan Géraldine Chauvet.

4. Supergirl är tillbaka

Superhjältar är inne nu. Det kvinnliga inslaget bland hjältarna är dock ganska magert. Ett undantag är tv-serien Supergirl, om Supermans kusin, också hon från planeten Krypton och med superkrafter.

Seriens första säsong sändes i tjugo avsnitt hösten 2015 och våren 2016. Den har redan fått två tv-priser och huvudrollsinnehavaren Melissa Benoist belönades i somras för bästa genombrott vid Saturn Awards, där man korar det bästa inom science fiction, fantasy och skräck. Nu kommer säsong 2 på HBO Nordic. Premiär i oktober.

5. Ika – fast inte i rutan

Barn-tv-programmet Ika i rutan (1988) – då Ika Nord mimade och dansade med ett skelett – har en trogen anhängarskara (andra anser att det var totalt obegripligt).

Under hösten går hennes optimistiska teatershow för barn – Det stora äventyret – på Göteborgs skolor. Skolföreställningarna är nästan slutsålda så Teater Jaguar har bokat fyra extraföreställningar. Matiné 24 september.

Det är första gången Ika regisserar en göteborgsgrupp. Teatern utlovar en optimistisk show med komiska infall och excentriska figurer. Musiken är nyskriven av David Tallroth.

6. Inte bara vodka

Minnet av Boris Jeltsin kretsar mycket kring hans alltför flitiga umgänge med vodkaflaskorna, men mannen som upplöste Sovjetunionen, den förste demokratiskt valde ryske presidenten är värd en egen bok. Och vem passar bättre att skriva den än en av Sveriges mest erfarna utrikesjournalister, Stig Fredrikson? som redan gett ut tre böcker om rysk politik. Här får vi följa Jeltsin från barndomen till det turbulenta 90-talet. Kommer i oktober.

7. Cirkus med badhanduk

Québec-kompaniet Machine de Cirque gästar Stora teatern 28–29 oktober oktober med en akrobatisk, humoristisk och poetisk show. Karaktärerna använder rekvisita som hoppbräda, jongleringskäglor, trummor och en badhandduk.

Mer cirkus: Redan från 9 september ges att se sex extraföreställningar av Cirkus Cirkörs föreställning Limits, om gränser och migration från i våras, 17 september genomför Stora Teatern ett samtal med cirkusdirektören Tilde Björfors och i december kommer katalanska Circo Eia åter.

8. Värdefullt – på olika sätt

Det finns en miljon föremål i Göteborgs stadsmuseums samlingar. I höst satsar man på att lyfta fram några av de som aldrig visas för allmänheten. Allt från guldmynt till trasiga skor finns i utställningen Värdefullt. Tanken är att inte bara lyfta fram det som är ekonomiskt värdefullt utan också andra värden: attraktionsvärde, kulturhistoriskt värde, samlarvärde ... Start 17 september.

9. Serier – nu också för barn

Onsdagen är som bekant veckans höjdpunkt, då publiceras Veckans Wanloo, av serieskaparen Johan Wanloo, på GP:s Världens Gång-sida. Wanloo har genom åren ritat en mängd populärkulturparodier med titlar som Manliga äventyr med Örn Blammo och Dansbandsninjorna. Nyligen kom hans seriealbum Kapten Klara i rymden ut.

Nu kan även de minsta barnen och barnbarnen upptäcka Wanloo. I månadsskiftet september/oktober kommer Wanloos Vilse i skogen som Pixi-bok. (Om du glömt så är Pixi-böckerna de där små kvadratiska man brukar ge de minsta. De har kommit ut sedan 1955.)