Maria Hymna Ramnehill: Sluta sprid myter om våldsamma transpersoner

Det finns inga bevis för att manliga interner byter juridiskt kön för få vara på kvinnofängelser. Men om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger riskerar det bli en sanning, skriver Maria Hymna Ramnehill som svar till Helena Granström i Expressen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Den transsexuella självbiografins historia

Transpersoner lever oftast alldeles vanliga vardagliga liv, så bäst de kan. För många skulle det bli bra mycket lättare om man fick ändra juridiskt kön utan en flera år lång vårdprocess. Därför vill regeringen skilja på juridik och medicin.

Det sticker i vissa ögon. Någon gång i halvåret går samma trötta debatt när någon sticker klibbiga fingrar i operationssår och läkta ärr. Senast Helena Granström i Expressen (16/9) och Clara Berglund från Sveriges kvinnolobby som i Agenda oroade sig för en ny definition av kön.

Granström nämner risken för "en kraftig ökning av juridiska könsbyten bland manliga interner, inte sällan sexförbrytare, som därefter kräver att bli flyttade till kvinnofängelser." Berglund frågade vad det betyder för områden som är könsuppdelade, till exempel fängelser: "vad händer med det när var och en får identifiera sitt eget kön?"

ANNONS

Det är ingen slump att båda nämner fängelse. I nyutkomna boken "The transgender issue" visar den brittiska författaren Shon Faye att det pågår en medveten kampanj i Storbritannien för att förknippa transkvinnor med våld. Det är därför en brittisk sajt påstår att den dokumenterar alla dömda transpersoner. Syftet är att stoppa en liknande lag som den svenska.

LÄS MER:Problemen med Kajsa Ekis Ekmans bok är ideologiska

Genom att frammana bilden av dömda som låtsas vara trans, förknippas transpersoner implicit med sexbrott och våld.

Om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger, blir det till slut en sanning. Brittisk press är full av skarvade och påhittade historier, som den om dubbelmördaren Ian Huntley. Veckotidningen Daily star skrev 2017 en felaktig artikel om att han var trans. Stora kvällstidningen The Sun och många andra repeterade lögnen. Först ett par år senare införde Daily star en liten rättelse, inget var sant.

Genom att frammana bilden av dömda som låtsas vara trans, förknippas transpersoner implicit med sexbrott och våld. Det har helt enkelt aldrig har skett en sådan ökning som Granström nämner. Historierna döljer också det faktum att transpersoner tvärtom oftast är de som utsätts för våld, i och utanför fängelse. Transpersoner i brittiskt fängelse som utsatts är tio gånger fler än de som har utsatt någon annan.

För att motbevisa en spridd osanning tvingas man bidra till den upprepning som förvandlar den till etablerad sanning. Om man å andra sidan tystnar, får den spridas oemotsagd.

ANNONS

Juridiskt kön har aldrig handlat om att definiera biologi, utan om att definiera könsroller och reglera arvsrätt. Därför kunde Andreas Bruce 1825 byta juridiskt kön långt innan det reglerades i lag. Betydelsen av kön ändras inte för att den nya lagen bättre matchar verkligheten som könskorrigering innebär. Man kan försöka hämma, begränsa eller motverka transpersoners existens, men tiden kan inte rullas tillbaka. ”We're here, were queer, get used to it”, som det brukar heta.

LÄS MER:När feminismen marginaliseras vänds attacken inåt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS