En snygg inredningsdetalj?
En snygg inredningsdetalj? Bild: Marko Beric/Baloncini/Most photos

Jimmy Håkansson: Medelklassen inredningshysteri förstör litteraturen

De målar bokryggarna i enhetliga färgskalor och anlitar bokkonsulter för att fylla hyllan med böcker som signalerar snille och smak – trots att de inte läser. Den hysteriskt inredande medelklassens syn på litteratur slutar aldrig förvåna eller skrämma, skriver Jimmy Håkansson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Samtidigt som delar av kulturskrået kokar av ilska för att någon woke förläggare har varit framme och tallat på Roald Dahls älskade barnböcker, och ersatt ord som fet och ful till mer ”lämpliga” alternativ, smyger ett annat bokvåld obemärkt förbi. Jag snackar inte om Rasmus Paludans Korangrillningar. Det jag tänker på är långt värre än så.

Jag slår upp Arbetarbladet och läser ett livsstilsreportage om Nilla och Jesper Gerell som bytte villan mot en paradvåning (19/2). Här är allt är perfekt inrett. Till och med böckerna i hyllorna matchar inredningens sobra färgskala, ryggarna är antingen svarta, gråa eller beige.

ANNONS

“Jag har målat bokryggarna", säger Nilla och skrattar.

Chockad och desillusionerad famlar jag efter något fast att hålla i. Men hamnar i stället på SvD Perfect Guide, i ännu ett livsstilsreportage (10/4/ 2021). Den här gången om entreprenören Robert Hållstrand som i sin (förutsätter jag) svindyra 1800-talsvilla har en platsbyggd bokhylla som han fyllt med god litteratur. Eller, det är inte Hållstrand själv som har valt böckerna, utan en bokkonsult som anlitats för att komponera en hylla som signalerar snille och smak.

Till och med böckerna i hyllorna matchar inredningens sobra färgskala, ryggarna är antingen svarta, gråa eller beige.

”Jag har inte läst en enda bok i hela mitt liv, de enda jag hade var Bingo Rimérs självbiografi, ’Snabba Cash’ och Hugo Rehnbergs samlade krönikor", säger han.

Här någonstans börjar pulsådern vid tinningen trumma som baskaggarna i en Cannibal Corpse-låt.

Jag påminns om den gången DN-journalisten Kristofer Ahlström tog hjälp av en mäklare att sälja sin lägenhet (12/1/2018). Så långt allt rimligt. Tills mäklaren började vända alla böcker bakochfram i hyllan, med ryggarna inåt, för att få fram den där enhetliga färgskalan som vi alla älskar och som under inga omständigheter tyder på att den som bor där är en gränslös psykopat som verkar i skymningslandet bortom gott och ont.

Vi kan dividera hur länge vi vill om vad som kommer att leda till litteraturens död. Rasistiska bokbrännare, ängsliga förläggare eller det faktum att ingen jävel läser böcker längre eftersom det går att strömma tv-serier. Men allt det är blott chimärer för att vi inte ska se det sanna hotet: Den hysteriskt inredande medelklassen.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Medelklassens hotellkänsla hemma ekar av ensamhet

LÄS MER:"Paradise Hotel” borde ha slutat på sin botten

LÄS MER:Snart finns klimatkrisen bara på tv

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS