Lars Henriksson: Med vägskredet på E6 slår naturen tillbaka

Allmänfarlig ödeläggelse eller miljöbrott. Vägskredet på E6 utanför Stenungsund har flera orsaker och någon måste ta ansvar. Men det är stor ironi att naturen slår tillbaka nära platsen för en av 80-talets hetaste miljödebatter, skriver Lars Henriksson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter vägraset vid Stenungsund har polisen inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse, sedan ändrat till miljöbrott. Båda är fullt rimliga och utredarna bör ha ett lätt jobb. Allt de behöver göra är att läsa boken ”Att offra Västkusten” av statsvetarna Gunnar Falkemark och Peter Westdahl. Där redovisas tydligt det ljusskygga spelet kring motorvägsbygget i den bohuslänska kvickleran liksom vägens plats i den ökade vägtrafiken i Europa och de likaledes ökade koldioxidutsläppen. Bygget var en del i de Missing Links som direktörsklubben Roundtable of European Industrialists började lobba igenom 1984. Utredarna får även flera av de huvudmisstänkta levererade som dåvarande volvochefen Pehr G Gyllenhammar och Kjell-Olof Feldt, finansminister och sedermera ordförande i den svenska billobbyns viktigaste organisation under förra århundradet, Svenska Vägföreningen.

ANNONS

Nu är det väl inget sådant som ska utredas även om de utsläpp vägen genererat har en del i de klimatförändringar som kan ha bidragit till raset. Däremot är ironin inte så liten i att naturen slog tillbaka just här, bara några motorvägsminuter från Ödsmål, platsen där en av 80-talets hetaste miljödebatter blev fysisk. Här introducerades ordet ”trädkramare” i svenskan genom den största civila olydnadsaktionen i mannaminne. Organisatörer var Motlänken, en bred koalition av miljöorganisationer, hembygdsföreningar och fackliga organisationer som stöddes av alla politiska ungdomsförbund (utom MUF) med målet att stoppa denna Scandinavian Link. En gåva Volvo fått löfte om av s-regeringen mot att de byggde den sedan länge nedlagda fabriken i Uddevalla.

De trädkramare som släpades bort från vägbygget i Ödsmål blev ställda inför rätta och dömda precis som Greta Thunberg och rader av andra klimataktivister blir idag. Men vem ska ställas till svars för de katastrofer som nu sker i klimatförändringens spår?

Att skredet kom bara några dagar efter att den nuvarande regeringen skurit ner anslagen till MSB för att kartlägga just sådana risker är lite mer ironi än vi behöver utsättas för. De trädkramare som släpades bort från vägbygget i Ödsmål blev ställda inför rätta och dömda precis som Greta Thunberg och rader av andra klimataktivister blir idag. Men vem ska ställas till svars för de katastrofer som nu sker i klimatförändringens spår? Det går naturligtvis inte att visa att det är klimatförändringarnas extremväder som orsakat ett enskilt jordskred eller att det är Gyllenhammar och Feldt som bär skulden men som en av de geologer som intervjuats påpekat är det sådant vi kommer att få se mer av i framtiden. Och någons ansvar borde det väl vara?

ANNONS

År 2008 lämnade NASA:s ledande klimatexpert James Hansen ett vittnesmål i USA:s kongress, på samma plats där han 20 år tidigare hade dragit igång den offentliga klimatdebatten. Under åren som gått hade FN:s klimatkonvention antagits, Kyotoprotokollet undertecknats, Nobels fredspris delats ut till IPCC – och växthusgaserna stadigt ökat i atmosfären med accelererande klimatförändring i spåren. Efter vittnesmålet 2008 gjorde Hansen därför ett skarpt uttalande: eftersom fossilbolagsdirektörerna var fullt medvetna om vad de höll på med borde de ställas inför rätta för brott mot mänskligheten och naturen.

I den budget som nu ligger på riksdagens bord står det svart på vitt att utsläppen ska öka med 5,9–9,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2030, bland annat på grund av skatteomläggningar som föreslås.

Det kommer att bli mycket trångt på de anklagades bänk den dag skulden för klimatkrisen ska utkrävas men de som röstar för denna budget bör ha en given plats där

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vi kan också bli klimatflyktingar i framtiden

LÄS MER:Jordskredet visar hur viktig närheten till Oslo är

LÄS MER:Sluta vara så grötmyndig, Lena Andersson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS