Hotell Draken ska bli en ny musikscen för "Las vegas"-shower.
Hotell Draken ska bli en ny musikscen för "Las vegas"-shower. Bild: Anders Ylander

Jonathan Bengtsson: Hotet mot Folk är ett steg närmre Stordalens dröm

Precis bakom den vräkningshotade Folkteatern vid Järntorget pågår Petter Stordalens mastodontprojekt för ”ett nytt Las Vegas”. Situationen har fått Jonathan Bengtsson att undra, börjar Göteborgs nattliv allt mer ses som ett problem?

ANNONS

Folkteatern riskerar att vräkas, låt oss börja där. Teatern ska genast upphöra med sina "nattklubbsverksamheter", menar Folkets hus. Hyresvärdarna har till och med varit inne och filmat i lokalerna, under täckmantel. Något som har "bekräftat Folkets Hus uppfattning om att det spelas hög musik, dryck serveras och gästerna dansar”.

Dryck serveras, musik spelas och människor dansar på Folkteatern, det vill säga restaurang Folk, som huserar i teaterns foajé. Det tog endast åtta år för Folkets hus, som hyr ut lokalerna sedan 2015, att inse detta.

Just ordet "nattklubbsverksamheter" används också på ett intressant vis. Som om något ondskefullt föregick på Folk. Getskallar och pentagram. Stora, puttrande kittlar med meskalin som omrörs av män i kåpa. Djur som sätts i brand helt okommenterat. Satanistisk boleromusik. Banditer i rövlösa läderbyxor.

ANNONS

Hela angreppet känns lågbegåvat och farligt. Men situationen ställer också en obekväm fråga till oss: har Göteborgs nöjeskretsar börjat ruttna? Ses nattlivet i dag som ett problem att hantera och begränsa, mer än något som är viktigt att vårda? Jenny Högström har redan nämnt problemen för Fyrens ölkafé i sin text om Folkteaterns vräkning (GP 14/12). Även Hängmattan sägs ha fått klagomål, så också Skanshof. Hoki moki stängde efter cirka två månader, Vasastans uteliv är amputerat sedan decennier tillbaka.

Fruktdrinkarna smakade papaya och organiserad brottslighet.

Det är mycket lätt att underskatta vad ett välutvecklat nattliv gör med en stad. Vilken status det ger torgen, vilka myter det laddar gatorna med. Bra barer och klubbar får inte bara människor att flytta hit. Det får dem att stanna här, leva här, bli tunnhåriga och gamla här. Hur blir en stad romantisk? Hur blir den äventyrlig? Mycket av det beror på var du kan gå ut och dricka öl. Vilka små reptilhål du kan hitta längs gatorna, var du kan lyssna på rumänsk psytrance någonstans.

Samtidigt ska Petter Stordalen resa "ett nytt Las Vegas" precis bredvid Folkteatern, på Hotell draken. Jag har besökt Las Vegas en gång för fyra år sedan. På casinon satt äldre män med bältros och badtofflor. Heltäckningsmattorna luktade djur. Fruktdrinkarna smakade papaya och organiserad brottslighet. Jag har aldrig kört förbi så många skyltar för burleska kabaréer.

ANNONS

Hur vill våra makthavare att Göteborg ska se ut? Svaret på denna fråga blir alltmer tydligt. Folkteatern ska endast bedriva teater, eller upphöra att existera. På samma gång träder Stordalen in, med ansiktet hos en landsortspredikant och en rostbiff under varje arm. Med sig har han den billigaste fantasin av dem alla: Las Vegas. Allt görs tillsammans med Krall Entertainment, som har hand om "Så som i himlen"-musikalen och Diggilioturnén. Gud förlåt dem alla, ty de vet inte vad de gör.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Att lägga ner Folkteatern vore en katastrof för Göteborgs kulturliv

LÄS MER:Hyresvärden vill stoppa festen på Folk – annars vräks Folkteatern

LÄS MER:Utan Folk blir Göteborg en stad för de döda

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS