Levantine, en av Göteborgsfamiljens krogar.
Levantine, en av Göteborgsfamiljens krogar. Bild: AnnaCarin Isaksson

Robert Lagerström: Göteborgsfamiljen ger inte kunden mycket till val

Alla vill ha billig öl, och självklart är det konsumenten som väljer. Men valfriheten minimeras när det i huvudsak finns öl från en enda leverantör, skriver Robert Lagerström i sitt svar till Göteborgsfamiljen i GP 11/3.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Visst är det skillnad på billig bärs och hantverksöl! Men den handlar inte i första hand om smaken, vilket Göteborgsfamiljens Tobias Hamberg vill få det att låta som i GP 11/3.

Konflikten ligger i att bryggerijättarna bekämpar hantverksproducenterna med fulavtal, som stänger ute dem från många pubar och restauranger. Inte heller hos Göteborgsfamiljen är småbryggerierna inne i värmen.

Alla vill vi att öl ska kosta lite. Och självklart är det konsumenten som väljer. Men valfriheten minimeras när det i huvudsak finns öl från en enda leverantör, när sorterna från hantverksbryggerierna varken exponeras i baren eller finns på kran.

ANNONS

Om Göteborgsfamiljen är stolt över småbryggerierna, varför då inte börja servera deras öl även på kran? Nej, just det, det skulle nog inte er huvudleverantör Spendrups tillåta.

Smakmässigt kan man dricka öl från stora bryggerier. Men inte alltid moraliskt. Själv föredrar jag ställen som inte är bundna till en leverantör och där öl betraktas som någonting mer än en simpel berusningsdryck.

Tack för inbjudan! Men vi får nog ta den där skålen på skilda håll.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Gästen är viktigare än våra konkurrenter

LÄS MER:Göteborgsfamiljens billiga öl är ett slag i ansiktet

LÄS MER:De bästa svenska ölen på Systembolaget just nu

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS