"Forum för levande historia gör mängder av insatser"

Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia tycker att GP:s kulturchef faller i egen fälla efter att i en krönika påstått att de misslyckats med att lära en generation självklarheter om nazismens brott.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Björn Werner menar i en kulturkrönika i GP att vi som samhälle kan ha vilat för tungt i demokratins självklarhet och att vi tagit för lätt på vikten av kunskap. Detta är en viktig diskussion i tider då frågor om desinformation ständigt är aktuella. Det är dock tråkigt att Björn Werner själv faller i den fälla han säger sig vända sig mot. För utan att presentera några fakta eller argument för sin tes konstaterar han torrt att Forum för levande historia har misslyckats med sitt uppdrag att ”lära en generation självklarheter om nazismens brott”.

LÄS MER:Kunskap måste man kämpa sig till – och äga

Forum för levande historia har under de 15 år myndigheten har funnits gjort mängder av insatser för att just informera om nazismens brott, sätta det i en nutida kontext och att arbeta för alla människors lika värde med utgångspunkt i lärdomar från Förintelsen. Vi producerar material för skolan som tusentals lärare har använt i sin undervisning, vi har en webbsida med nära tre miljoner besök om året där vi presenterar kunskap, vi producerar utställningar och tillhörande pedagogiska workshoppar som tiotusentals elever har medverkat i och vi fortbildar lärare. Bland annat.

ANNONS

Har vi lyckats med vårt uppdrag? Vår verksamhet är efterfrågad och många använder sig av det vi producerar. Samtidigt är det en komplex samhällsfråga vi arbetar med, där många aktörers engagemang krävs för att uppnå förändring. Vi arbetar varje dag med att bidra till ökad kunskap, utifrån vårt uppdrag.

Ändå finns Förintelseförnekare, därför kan ni ju inte ha lyckats, kan man invända. Visst kan man använda det argumentet, men det följer samma logik som att säga att Brottsförebyggande rådet misslyckats eftersom det fortfarande begås brott eller att biståndsmyndigheten Sida misslyckats för att det finns fattigdom i länder där myndigheten verkar. En lite mer analyserande debatt än så behöver vi.

Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia

LÄS MER: GP:s kulturchef svarar

ANNONS