Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Om du är förberedd för en zombieapokalyps klarar du översvämningar och strömavbrott bättre. Det är svårare att ta kontroll över diffusa hot så som klimatförändringarna. Det är en mer nedåtgående process, säger Herman Geijer. Bild: Jan-Ake Eriksson
– Om du är förberedd för en zombieapokalyps klarar du översvämningar och strömavbrott bättre. Det är svårare att ta kontroll över diffusa hot så som klimatförändringarna. Det är en mer nedåtgående process, säger Herman Geijer. Bild: Jan-Ake Eriksson

"Zombie-intresset speglar samhället"

Till helgen arrangeras Zombiefilmfestivalen på Draken. Intresset för zombies speglar samhället, menar zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer.

Den senaste tidens zombieintresse, med postapokalyptiska tv-serier så som The Walking Dead, tror Herman Geijer har att göra med tiden vi lever i.

– Det finns en osäkerhet och debattklimatet är hårt. Vi pratar om att framtiden ser mörk ut och att våra barn kanske inte kommer ha en lika bra uppväxt som vår. Det hanteras i populärkulturen. Livet känns komplicerat och stressigt. Det finns en längtan efter ett enklare samhälle, säger Herman Geijer.

Omättligt begär efter människokött

För tio år sedan hamnade Herman Geijer i en diskussion med en kompis, efter att de sett en zombiefilm. De insåg att de själva inte var några superhjältar. Där växte intresset för överlevnad. År 2011 startade han en studiecirkel om att överleva zombieapokalypsen. 200 anmälde sig.

– Jag fick panik eftersom jag inte visste så mycket om ämnet just då. Däremot har zombien funnits med mig länge. Hårdrock och zombies går ihop på något sätt, säger Herman Geijer.

En zombie beskrivs som en fiktiv levande/död figur, som har ett omättligt begär efter människokött. Allmänhetens intresse för zombies började ta fart 2003, säger Geijer. Innan dess var vampyren, ett mer "intellektuellt och resonerande monster", mer populär.

Den hade sin storhetstid under 90-talet. När Berlinmuren föll upplevde nog många att kärnvapenhotet inte längre fanns. Debatten och hoten var annorlunda då, säger Herman Geijer.

Läs mer: Goda råd inför undergången

Vrider ut-och-in på fenomenet zombie

Han kallar zombien för en metafor för det vi inte kan kontrollera. Det är en naturkraft, som inte går att resonera med. På söndag ska han, tillsammans med en rad andra intresserade, vrida ut-och-in på begreppet. I panelen deltar bland andra Eva Kingsep, som forskar på nazizombies.

– Det är en ganska smal genre kan man säga, säger Herman Geijer. Vi ska prata om allt från experiment under Andra världskriget, då Hitler sägs ha kapat en soldat som blev levande/död, till zombiens genus. Ska man kalla den för hon, hen, det?

Tips för att överleva apokalypsen

Herman Geijer har skrivit två böcker på temat. I december 2017 släpptes Överlev katastrofen - tolv sätt att förbereda dig. Han har också sommarpratat i P1 om hur du bäst överlever apokalypsen.

Behöver vi veta det?

– Det finns forskare som pratar om händelser som skulle kunna döda en tiondel av befolkningen. Det handlar om pandemier, vulkanutbrott där temperaturen hastigt förändras eller att skördarna slår fel. Det har hänt historiskt. Det skulle ta decennier för mänskligheten att återhämta sig. Men risken är inte så stor, säger Herman Geijer.

Zombiefilmfestivalen arrangeras på Draken den 11 - 14 februari. Sju filmer visas. Panelsamtalet äger rum på söndag den 11 februari klockan 16.

Förbered dig för en zombieapokalyps - den kompletta listan, enligt Herman Geijer.

Lär känna dina grannar - "I en katastrof är inte Räddningstjänsten först på plats. När den inträffar måste vi försöka lösa problemen tillsammans med andra och goda relationer är därför viktigt".

Fysträna - "Vet vad din kropp klarar av. Du kommer behöva kunna ta skydd".

Praktisk beredskap - "Ha extra vatten hemma, en radio som drivs på batteri, stormkök och extra mat. Om du vanligtvis lagar pasta med tomatsås, ha lite extra av just det. Det är viktigt att bibehålla normaliteten".

Öva på din kreativitet och improvisation - "Det är ett hantverk du kan träna upp. Om du är bra på att improvisera, kommer du att kunna lösa vissa situationer bättre".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.