Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Zappa överraskades av<br>sitt eget författande

Föga förvånande är Ahmet Zappa fascinerad av monster. Men att han skulle bli författare överrumplade honom själv.
Ja, han är son till Frank Zappa, den egensinnige gitarristen och kompositören som också var särskilt road av monsterfilmer. Intresset har gått i arv till Ahmet Zappa, även om han var rädd för dem när han var liten.

Nu gästar han Göteborg med Makalösa McModigs monstruösa memoarer, en bok om elvaåringen Minerva som ger sig ut på monsterjakt. Från början hade han tänkt sig att den skulle utgöras av hans teckningar och recept som skyddar mot monster men när han presenterade idén bad förlaget honom att skriva en berättelse.
- De ville ha 70 sidor text och det skrämde mig verkligen. Men jag överraskade mig själv när jag började skriva. Det förändrade hela mitt liv, säger 33-åringen Ahmet Zappa och tar en sked glass.

Han som är dyslektiker och har känt sig mindervärdig för att han slutade skolan redan som tolvåring, kände att idéerna och orden flödade när skräcken vid tangentbordet släppt. Nu har han just skrivit färdigt uppföljaren på monsterjaktsboken som också ska bli Disneyfilm med planerad premiär 2009. Dessutom skriver han manus till en långfilm av tv-serien Fragglarna och planerar att spela in sin första soloskiva.
Han är en mångsysslare, men nu är skrivande definitivt hans huvudspår. Därför har han inte tid att hänga på storebror Dweezil, som just nu är ute på turnén Zappa plays Zappa.
- Men det var faktiskt jag som drog igång den, lite för att jag och min bror skulle träffa varandra lite mer, säger Ahmet Zappa.

Han berättar att många kompisar betraktade hans familj med avund under uppväxten. I deras hem i Los Angeles fick barnen vara uppe så länge de ville, det var mycket skratt och inga regler. Men Ahmet Zappa önskade ofta att de varit lite "vanligare" och ägnade sig åt saker som att gå på baseballmatcher ihop.

Dessutom hatade han sitt tilltalsnamn. Det kommer från en låtsasande som föräldrarna Frank och Gail brukade ropa efter när de var panka.
- Jag tror inte att jag gillar det nu heller. Men det är inte så mycket att göra åt, säger han och fiskar fram sitt körkort för att visa alla tilltalsnamnen.
Ahmet Emuukha Rodan. Det sistnämnda är också ett japanskt flygande monster känt från filmvärlden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.