Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Datorspelsföretaget ligger bland annat bakom World of Warcraft och Diablo. Bild: Jae C. Hong
Datorspelsföretaget ligger bland annat bakom World of Warcraft och Diablo. Bild: Jae C. Hong

World of Warcraft-skaparna stäms över återkommande trakasserier

Datorspelsföretaget Activision Blizzard har under dagarna anmälts av en myndighet i Kalifornien då manliga medarbetare uppges ha utsatt sina kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier, rapporterar Bloomberg Law. Activision Blizzard säger sig ta anklagelserna på allvar men uppger också att myndigheten målar upp en falsk bild av företaget.

LÄS MER: Norrländska spelundret rullar på

”Cube Crawl”, är enligt en anmälan till Los Angeles Superior Court mot spelföretaget Activision Blizzard, en lek där manliga anställda på företaget dricker ”kopiösa mängder alkohol” under arbetstid för att sedan krypa runt till sina kvinnliga kollegors kontorsbås och utsätta dem för ”olämpligt beteende”.

Anmälan har gjorts av Department of Fair Employment and Housing, DFEH, vilket är en myndighet i Kalifornien som ska skydda människor från diskriminering och hatbrott. I två år granskade de spelföretaget Activision Blizzard, som bland annat ligger bakom de populära spelserierna ”World of Warcraft” och ”Diablo”. ”Cube crawl” är bara ett av problemen som myndigheten fått till sig via vittnesmål.

I anmälan uppges det också att de manliga medarbetarna öppet skämtar om sexuella övergrepp och spelar TV-spel på arbetstid samtidigt som de delegerar arbetsuppgifter till sina kvinnliga kollegor. Anställda beskriver dessutom en ”pervers partykultur”.

Bland de som arbetar på Activision Blizzard beräknas 20 procent vara kvinnor och de uppges få lägre lön och hindras från befordran med motiveringen att de plötsligt kan bli gravida.

LÄS MER: Jag ser fram emot att bli en pensionärs-gamer

Activision Blizzard menar att en falsk bild målas upp

DFEH vill få till ett föreläggande som kräver att arbetsplatsskydd efterlevs och att företaget ska ta till åtgärder för att hindra framtida trakasserier och diskriminering, samt kompensera för utebliven lön och andra förmåner som kvinnliga medarbetare inte ska ha fått ta del av.

I ett uttalande till flera amerikanske medier, bland annat The Verge, skriver en talesperson för Activision Blizzard:

”Vi lägger stort värde i mångfald och strävar efter en arbetsplats som inkluderar alla. Det finns ingen plats i detta företaget, i vår bransch eller i någon bransch för sexuella- eller andra trakasserier” [...] ”Vi tar dessa anklagelser seriöst och kommer undersöka alla vittnesmål”.

Talespersonen menar också att det är en skev och i flera fall falsk bild som målas upp av DFEH. Samt att den bild av företaget som presenteras inte är dagens Blizzard.

LÄS MER: Striderna i Falluja blir spel

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.