Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Felix Herngren och Tomas von Brömssen trivs med att jobba tillsammans. Närmast väntar filmen
Felix Herngren och Tomas von Brömssen trivs med att jobba tillsammans. Närmast väntar filmen "Dag för dag", men om det blir någon fortsättning på tv-succén "Enkelstöten" är för tidigt att säga. Bild: Olof Ohlsson

Wollter och von Brömssen i dramakomedi om aktiv dödshjälp

Tomas von Brömssen ställer sig framför kameran tillsammans med Sven Wollter och Marianne Mörck i Felix Herngrens dramakomedi "Dag för dag".
– Jag har människor i min närhet som avslutat sitt liv på en klinik i Schweiz, så filmens frågor berör mig verkligen, säger Herngren.

På tisdagen hölls traditionsenlig presslunch i Film i Västs lokaler på Kungshöjd i Göteborg. På plats var bland andra Colin Nutley, Ella Lemhagen och Peter Birro för att prata om sina aktuella projekt.

Men det var Tomas von Brömssen som tillsammans med Felix Herngren drog till sig störst uppmärksamhet. Efter succén med TV 4-serien "Enkelstöten", i regi av Felix Herngren, jobbar nu duon på nytt tillsammans.

Långfilmen "Dag för dag" börjar spelas in i Göteborg den 23 september. Historien inleds på ett äldreboende där Tomas von Brömssen spelar den demente Tage. Där finns även Malte spelad av Sven Wollter och Rut spelad av Marianne Mörck.

Martina Haag och William Spetz, som står bakom ursprungsidén och det första manuset till filmen, spelar vårdare respektive städare.

– Det är en ensemble med stort åldersspann och det känns som en väldigt fin sammansättning som kan hantera både komedi och stort allvar, konstaterar Felix Herngren.

Tar en gammal husbil till Schweiz

Filmen kretsar kring Maltes beslut att han vill avsluta sitt liv på en klinik i Schweiz. Hela sällskapet sätter sig i en gammal husbil för att köra ned till kliniken.

– För mig är det naturligt att jobba med tunga ämnen, men att försöka göra det med värme och humor, säger Felix Herngren som berättar att han har människor i sin nära bekantskapskrets som avslutat sina liv på en av de omdebatterade klinikerna i Schweiz.

– Det här med aktiv dödshjälp är en intressant fråga, tidigare var jag hundra procent övertygad om att det ska vara en självklar möjlighet. Idag är jag mer splittrad. Jag hoppas att den här filmen kan få folk att fundera kring en väldigt komplex fråga.

– Enbart tanken på möjligheten till aktiv dödshjälp väcker stora frågor som "vad jag gör jag med mitt liv, vad är det värt för mig och för andra?", konstaterar Felix Herngren.

Hade svärmor som var dement

För Tomas von Brömssen handlar arbetet med filmen också om att hantera rädslan för demens.

– Tage är en dement, gammal proggare som sitter på rummet med gitarren och spelar gamla Nationalteatern-låtar. Han åker med i husbilen, men har inte så mycket koll på vad som händer, konstaterar Tomas von Brömssen.

– Jag hade en svärmor som blev dement, och att skildra det på ett bra sätt är viktigt. Det finns ju mycket ofrivillig komik, men det ska skildras på rätt sätt, menar Tomas Brömssen som gläds åt att få återförenas med Sven Wollter.

– Det ska bli skitkul att jobba med Sven. Vi har inte filmat sedan 1982, "Mannen från Mallorca". Så det är verkligen på tiden.

FAKTA: Övriga aktuella Film i Väst-produktioner

"Sommaren 85", en ny SVT-serie av Emma Hamberg och Denize Karabuda om tre generationer kvinnor i ett litet svenskt samhälle. I rollerna bland andra: Lotta Tejle, Kajsa Ernst och Morgan Alling. Spelas in just nu i Falköping. Premiär: Hösten 2020.

"Skilt", samarbete med Zentropa. Danske regissören Christoffer Boe regisserar ett relationsdrama som utspelar sig på en familjeägd restaurang. Han beskriver filmen som en "hyllning till den stora kärleken". Spelas in i oktober.

"Nelly Rapp", barn- och ungdomsfilm i regi av Amanda Adolfsson. Bygger på de framgångsrika böckerna av Martin Widmark som handlar om en tjej som jobbar extra som monsteragent. Spelar in i Kungälv med start i oktober. Premiär Halloween 2020.

"Bröllop, begravning och dop 2" Colin Nutleys tv-serie får en andra säsong i TV4. Spelas in i Ulricehamn.

"Jessica", i regi av Ninja Thyberg, handlar om en ung tjej som åker till Los Angeles för att bli porrstjärna. Har spelats in i L.A, inspelningarna fortsätter i Göteborg under hösten. Planerad premiär på Cannes-festivalen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.