Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Liv Strömqvist författare o serietecknare Bild: Anders Hofgren
Liv Strömqvist författare o serietecknare Bild: Anders Hofgren

Wisti och Tillmans guide till bra satir

Satiren är mer aktuell än någonsin. Författarna Kent Wisti och Marie Tillman ger oss sina svenska favoriter.

Jesper Rönndahl

Jesper Rönndahl är enastående i Svenska Nyheter (SVT) och gör någonting som har behövts länge i Sverige. Han vågar gå över gränser som måste testas. Det är inte bara flabb, utan han ställer sig i de godas tjänst. Det ligger mycket intelligens och kunskap bakom.

Lilla Drevet

Podcasten Lilla Drevet är riktigt bra. Det är oerhört klipska, modiga, kaxiga men också ödmjuka.

Nina Hemmingsson

Serietecknaren Nina Hemmingsson jobbar inte med satir på samma sätt som de två tidigare, men bjuder in till det viktiga i att kunna skratta åt sig själv, avslöja sin egen otillräcklighet.

Sara Garnér

Serietecknaren Sara Granér är rolig, talar till det känslomässiga och det finns någonting oväntat i det. För mig är det viktigt att bli överraskad.

Nanna Johansson

Hon är flamsig men gör det bra. I satir finns ändå ett allvar, eftersom avsändaren kommenterar någonting som är för jävligt. Jag tänker på en av hennes serier, där hon visade hur det politiska samtalet om nazism och främlingsfientlighet har flyttats.

Liv Strömqvist

Liv Strömqvist är bra eftersom hon ofta visar perspektiv som är nya för de flesta. Sedan ifrågasätter hon. Som i Kunskapens frukt, till exempel, där hon tar upp det kvinnliga könsorganet. Hon är både rolig och smart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.