Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Winona Oak – Popsveriges nästa export

Från stilla Sollerön i Siljan till popvärldens epicentrum i Los Angeles. Det har börjat röra på sig för P3 Guldaktuella sångerskan Winona Oak.

Det är en stressad artist som GP når på mobilen. Nyss inkommen från Tyskland far Winona Oak runt i Stockholm för ta möten, medverka i tv och "göra press" – vilket är en idiomatisk omskrivning för att beta av journalister på löpande band.

Men så har det verkligen tagit fart för Winona Oak.

Hon fick sin första skjuts i karriären för drygt ett år sedan när den 25-åriga sångerskan och låtskrivaren medverkade på Chainsmokers låt "Hope". I höstas utsågs hon till Framtidens artist i P3 (för september månad) och nämns regelbundet i amerikanska musikbloggar. Inte sällan tillsammans med Lana Del Reys namn.

LÄS MER: Efter lyssnartappet - så ska P3 överleva krisen

– Det känns superhedrande att jämföras med henne, hon är en grym artist, och jag tror att likheterna kan bero på att vi båda har lyssnat mycket på Leonard Cohen. Men jag tänker också att jag har något eget och unikt i min musik. Det finns ett slags stillsamt vistänk när jag skriver låtar, ett berättande som jag tror är rätt svenskt och som i mitt fall nog handlar om att jag växte upp i en lugn liten by.

Dubbelt aktuell på P3 Guld

Förra veckan släppte Winona Oak sin debut-ep "Closure", med låtar som hon jobbat på i fyra-fem år, och just nu är hon dubbelt aktuell inför lördagens P3 Guldgala i Partille arena. Dels som en av de uppträdande akterna, tillsammans med bland andra Timbuktu, Miriam Bryant, Snoh Aalegra, Victor Leksell och Refused, dels som en av fem nominerade till priset för Framtidens artist (för hela 2019).

– P3 Guld är ju det mäktigaste musikeventet som existerar i Sverige. Produktionerna är ofta otroligt fina och det känns jättekul att få vara en del av det, säger Winona Oak, vars spelning på P3 Guld också blir hennes första någonsin i Göteborgstrakten.

Även om hon tillbringade mycket av sin barndoms somrar på Bassholmen utanför Orust har Winona Oak nämligen inte besökt Göteborg så ofta. Och hon lär inte hinna med att göra staden nu heller. Besöket i Sverige blir kort.

LÄS MER: Veckans nya singlar

Redan på måndag går flyget till New York för en konsert i Brooklyn, därefter far hon vidare till Toronto för ett gig och sedan väntar en spelning i Los Angeles, Winona Oaks halvnya hemmaplan. Hon bor nämligen i LA med sin svenska pojkvän sedan två år och känner sig rotad där. Eller inte rotad kanske, men heller inte obekväm i den bullrande och jättelika storstaden.

– (Skratt) Jag är uppvuxen på en liten ö i Dalarna så visst är det en omställning, säger Winona Oak, eller Johanna Ekmark som familjen säger hemma på Sollerön i Siljan.

– Men det är kul att bo där! Det händer mycket och det finns många fantastiska svenskar i Los Angeles. Som svensk är det roligt att jobba med musik i Los Angeles, det känns som att amerikanerna är ganska imponerade av oss.

Snart på stor USA-turné

Förutom att skriva nya låtar till nästa ep och jobba med ett par olika amerikanska producenter ligger hennes fokus nu på att spela så mycket live som det bara går.

I slutet av mars drar Winona Oak därför ut på sin första USA-turné. Som förband till hyllade brittiska duon Oh Wonder kommer hon då att gästa städer som Atlanta, Philadelphia, Boston, Chicago och Seattle.

LÄS MER: Snoh Aalegra: Sjukt att Obama lyssnar

– Det känns så sjukt spännande! Vi ska spela i en underbar gammal teater i New York (Kings theatre där Kamasi Washington uppträder ett par veckor före och King Krule strax efter) och i Los Angeles spelar vi på klassiska The Wiltern. Att få besöka delar av USA som jag aldrig har sett tidigare blir också en upplevelse.

Kommer du att spela i Sverige något i sommar?

– Det är inte klart ännu men jag hoppas det.

På Way Out West kanske?

– (skratt) Kanske det ... det vore skitkul att få spela där.

Årets nominerade till P3 Guld

Årets artist: Avicii, Molly Sandén, Tove Lo, Veronica Maggio, ZE.

Årets grupp: Aden x Asme, Estraden, Galantis, Gammal, Hov1.

Årets låt: "Don’t call me up" – Mabel, "Katten i trakten" – Einár, "SOS" – Avicii & Aloe Blacc, "Sunnanvind" – Mares, "Tillfälligheter" – Veronica Maggio.

Framtidens artist: Winona Oak, Dree Low, Einár, Isle of You, Victor Leksell.

Årets dans: Avicii, Bella Boo, Bottenvikens Silverkyrka, Kornél Kovács, Per Hammar.

Årets hiphop/r’n’b: Ant Wan, Dree Low, Guleed, Henok Achido, Snoh Aalegra.

Årets rock/metal: Arre! Arre!, Opeth, Skraeckoedlan, Stiu Nu Stiu, Wormwood.

Årets pop: Augustine, Lova, Mares, Molly Sandén, Veronica Maggio.

Guldmicken: Imenella, Miriam Bryant, Molly Sandén, Robyn, Viagra Boys.

Winona Oak

Namn: Johanna Ekmark.

Ålder: 25 år.

Uppvuxen: Dalarna.

Bor: Los Angeles.

Aktuell med: Spelar på lördagens P3 Guldgala i Partille.

Om sitt artistnamn: Hon har alltid gillat namnet "Winona" och "Oak" är en översättning av efternamnet Ekmark. Tillsammans blev det "Winona Oak".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.