Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Widerberg loggar in

När barnboksförfattaren Siv Widerberg insåg hur pedofiler chattar med barn och ungdomar på nätet, blev hon så upprörd att hon skrev en ungdomsbok. Men förlagen var inte intresserade, så hon gav ut den på egen bekostnad. Nu kommer andra upplagan.
Siw Widerberg har skrivit ett trettiotal barn- och ungdomsböcker under sin karriär som författare. Mest känd är hon för Barnens första bok som spridits i över en miljon exemplar, och hon har bland annat gjort en rad bilderböcker tillsammans med illustratören Cecilia Torudd.
Att hon är 74 år innebär inte att hon på något sätt pensionerat sig - hon har precis kommit ut med Ingen är så söt som du ;-), som handlar om en tonårstjej som chattar på internet och råkar ut för en pedofil. Själv hade Siv Widerberg ganska lite kunskaper om ungdomars chattande, men hon hade förstått att det fanns en fara i det, och ville lära sig mer.
- Så jag gick på ett föredrag som internetanalytikern Mats Andersson hade på en skola, och blev fruktansvärt upprörd när jag förstod hur illa barn och ungdomar kunde råka ut. Det här måste man ju göra något åt, tänkte jag, och fick idén att skriva en bok, berättar Siv Widerberg.
Åttorna gav kloka råd
Siv bad Mats Andersson om hjälp, och ringde sina barnbarn för att få veta mer. Hon fick också komma till en skola i grannskapet och prata med några tjejer i åttonde klass som gav henne råd om hur hon skulle lägga upp boken.
- När jag berättade att jag tänkte mig ett slags deckare blev de väldigt entusiastiska. Men själva detektiven skulle vara en vuxen tyckte de, annars skulle det verka töntigt. Det var ett väldigt klokt råd!
Siv Widerberg började själv chatta på nätet där hon efterlyste ungdomars egna berättelser.
- Ganska snabbt fick jag en del konstiga svar, bland annat en man som tyckte det skulle vara kul att ha sex med en 74-åring. Jag blev verkligen varse vilka typer som finns sig därute.
"Underbar" kille var pedofil
Ingen är så söt som du;-) handlar om de två kompisarna Sofie och Emine, som precis som de flesta andra ungdomar rör sig mycket ute på internet. Sofie får kontakt med en 18-årig kille som gillar poesi precis som hon, som förstår henne fullständigt och är helt underbar. Men 18-åringen visar sig vara en medelålders pedofil. Kompisen Emines mamma, som går en datakurs, bestämmer sig för att lära sig hur man chattar och på så vis försöka få fast pedofilen.
- Problemet är ju att de flesta vuxna inte har en aning om vad deras barn har för sig på internet. När jag pratade med en bekant om det här sa hon: "Jamen sånt sysslar inte min dotter med, hon chattar bara med hästintresserade". Men herregud sa jag, du anar inte hur förslagna pedofiler är! De vet precis vilka sajter de ska söka sig till. Precis som när jag var liten, då fanns det "fula gubbar" som bad barn om hjälp att leta efter en bortsprungen hund. Jag sa till henne att aldrig låta dottern stämma träff med någon på egen hand.
Svalt intresse från förlagen
Att vara ung är jobbigt, så har det alltid varit, menar Siv Widerberg. Många tonåringar är deprimerade och känner sig ensamma. Vuxenvärlden är för dålig på att engagera sig, sätta sig ner och lyssna. Barn och ungdomar växer upp utan bra förebilder, och deras behov av kontakt och förståelse är oerhört lätt att utnyttja för en pedofil.
När Siv Widerberg var klar med boken, var förlagen måttligt intresserade. "Du kan inte tillräckligt om internet", var en motivering. "Du byter huvudperson, så kan man inte göra", var en annan. Siv hade varken tid eller lust att tjafsa med trilskande förläggare, så hon gav ut boken på egen bekostnad. Mats Andersson säljer boken under sina föredragsturnéer och de tusen exemplar hon låtit trycka upp har gått åt som smör. Nu ska Mats, som också är medförfattare, bekosta 1 500 exemplar till. Både ungdomar och vuxna har varit mycket positiva till historien, och menar att det är väldigt lätt att känna igen sig, och att hon fångat kommunikationen tjejerna emellan väldigt bra. Vilket är ett resultat av Siv Widerbergs lust att lyssna på och prata med barn och ungdomar. Inte helt överraskande är hon grundskollärare i botten.
- Jag har till exempel brevväxlat med tonårstjejer under många år, flera av dem har jag fortfarande kontakt med nu när de är vuxna. Unga människor har en hel sjö av tankar, bara man vågar fråga. Vuxna frågar för lite, säger hon.
Nya svenskar syns för litet
Hennes engagemang har också resulterat i andra böcker som hon gjort tillsammans med ungdomar, bland annat har hon skrivit om före detta missbrukare, nazister och mobilrånare. Drivkraften har alltid varit en känsla av att "detta måste jag göra, för det är viktigt", konstaterar hon. En sådan fråga är de nya svenskarna, som hon tycker syns anmärkningsvärt lite i barn- och ungdomslitteraturen i dag. Därför har hon tillsammans med Malin Wedsberg gett ut en ny, uppdaterad version av Barnens första bok.
- Barnböcker med lite existentiell och filosofisk prägel är på modet, och det är naturligtvis viktigt. Men vi måste också uppmärksamma det nya, mångkulturella samhället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.