Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT/GP
Bild: TT/GP

White christmas - bäst i jul

Gammal är äldst. När det verkligen gäller är det Bing Crosby som förmedlar den skönaste, varmaste och mysigaste julkänslan.

Det finns ett par fina jullåtar där ute. Glöm aldrig det. Problemet är att de drunknar i drivor av mediokra eller direkt usla låtar som varje år förpestar julstämningen och får tomtens nissar att skjuta heroin redan vid Lucia. Hur svårt kan det egentligen vara för en låtskrivare att blanda lite bjällerklang och gnistrande snö med nostalgi och hemlängtan?

Fruktansvärt svårt, tydligen, för sedan 1969 har vi gjort fler lyckade månlandningar än jullåtar. Faktum är att ingen har lyckats överträffa White christmas som Irving Berlin skrev i början av 1940-talet och gav till Bing Crosby att spela in.

Låten hördes första gången i amerikansk radio på juldagen 1941, två veckor efter attacken mot Pearl Harbor, men släpptes inte på skiva förrän den heta krigssommaren 1942. Efter en lite trevande start har världens bästa jullåt spelats in i minst 500 versioner och på 25 olika språk.

Men misströsta inte, den enda inspelning ni behöver bry er om är Bing Crosbys. Den är å andra sidan lika magisk år efter år. Som en riktig jullåt ska vara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.