Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Westin kan både roa och oroa som "Jobbit"

Ann Westin är ute på soloturné.  Denna gång en komisk livsvandring i föreställningen Jobbit. På fredagen besökte hon Varbergs teater.

På mig funkar humor alltid bäst när den kommer underifrån och slår mot makten. Idioti bör förstås bekämpas på alla nivåer, men jag ser hellre en kung, påve eller general falla än en undersköterska – för att ta bara en underbetald vardagshjälte i den alltför stora högen.

Just vården lämnade Ann Westin för att bli komiker för snart 20 år sedan och hennes tidigare yrke blir en röd tråd i den helt nya stå upp-showen "Jobbit". Mina favoriter blir spaningen om svenska läkares sammanlagda arbetstid för administration (3,88 år varje dag!) och jämförelsen mellan en akutmottagning med dörrvakt och en nattklubb.

"Hobbit"-referenserna inskränker sig till inledningen, klädseln och den målade fonden, men det gör lika lite som de flitiga utvikningarna från huvudspåret – ett hårdnande samhällsklimat med ökande socioekonomiska klyftor.

Upplägget blir - en språngbräda till dråpliga observationer, om allt från 1970-talets buskiga behåring till ouppfostrade barn.

Ann kryddar med sina typiska, råa elakheter, nya och gamla (insektssim) djurskämt, samt vänsterkrokar mot Filippa Reinfeldt, Jan Björklund och Jimmy Åkesson.

Jag har själv jobbat på golvet i industrin och längst ned i vårdens hierarki, men det viktiga är faktiskt inte igenkänningen. Att jag skrattar beror i första hand på Westins förmåga att göra oväntade kopplingar och knäppa överdrifter, som ger hjärnan roliga bilder.

Helt oannonserat - hade Anneli Abrahamsson den otacksamma uppgiften att värma upp fredagens lite drygt 100 åskådare.

Under sina 15 minuter fick hon in en del poänger om självtester, hypokondri, feminism och sin göteborgska mamma, men hade framför allt ett lyckat avsnitt där maken liknades vid en sommarkatt.

Som helhet genererades många fler skratt än i "Hämnd", som Ann Westin gästade Varberg med i november och vars sångnummer inte höll måttet.

Framgången gör nog att hon fortsätter bolla idéer med Hans Ingemansson, regissör för "Solsidan" och manusförfattare till filmen "Hundraåringen…".

Förställningen "Jobbit" kommer till Halmstad den 29 mars och i Borås den 3 april. Tidigare har Ann Westin besökt Göteborg och Trollhättan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.