Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Johan Lindqvist: Way out West saknar den där artisten som ingen vill missa

Min längtan efter Way out West är enorm. Men det hindrar mig inte från att se det uppenbara. Sveriges finaste festival saknar ett namn som absolut alla i Slottsskogen bara måste se.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den 1 februari meddelade Way out West att Robyn hoppat av årets festival med den luddiga formuleringen ”på grund av ett skifte i omständigheterna för artisten”.

Två månader senare har festivalen inte hämtat sig från den smällen. Man har fyllt på med nya bokningar, senast Perfume Genius, Ane Brun, Bonny Light Horseman, Fontaines D.C. Bra namn som garanterat kommer göra fina spelningar.

Men de är inga ”headliners”. Det är inte namn som arrangören med självklarhet kan sätta högst upp på festivalaffischen. Där finns i skrivande stund följande gäng:

Dave – brittisk hiphop-stjärna som för den breda allmänheten kanske är mest känd för sitt minimalistiska och hypnotiserande framträdande på Brit awards 2020 som han följde upp med ett fullständigt överlastat nummer 2022 där man tände eld på hela scenen.

Tame Impala – australiensiskt rockband som i praktiken är synonymt med chefsideologen Kevin Parker och absolut en typisk festivalakt. Presenterades vagt som ”ersättare” till Robyn men när man inte ens lyckades piska upp stämningen på hastigt insomnade Garden-festivalen i Trädgårdsföreningen har jag svårt att se hur de ska samla massorna i Slottsskogen.

First Aid Kit – Svenskt, brett och folkligt men paradoxalt nog just nu den mest exklusiva av de stora bokningarna. Helt enkelt för att First Aid Kit gör comeback efter sin timeout, inte spelar mer i Sverige den här sommaren och dessutom har ny musik på gång.

Nick Cave & The Bad Seeds – Årets fetaste gubbrockbokning. Nick Cave har potential att kränga ur sig en spelning som kan räknas in bland festivalens mest klassiska stunder. Fansen och vi kritiker kommer att älska det. Men för en stor del av publiken är Nick Cave de facto bara en vrålande farbror i svart kostym.

Burna Boy – En superstjärna för sin publik och garanterat en stämningshöjare i Slottsskogen. Jag vet att festivalledningen är stolt och glad för den här bokningen och det med all rätt. Men återigen – inte heller Burna Boy är artisten som absolut ingen vill missa.

Tittar man längre ned i listan blir det ännu tydligare att bokarna på Luger, som vanligt, lyckats hitta akterna som träffar rätt i sina respektive publiksegment. Här finns norska indiefenomenet Girl in Red, americana-stjärnan Margo Price, hiphopsensationen Pa Salieu och svenska snackisen Daniela Rathana.

Det garanterar en grym festival. Men det som saknas är akten som har kraften att samla hela publiken framför största scenen. Artisten som verkligen ingen vill missa. Som skapar festivalfeber. Robyn hade den dragningskraften. Nu finns ingen.

LÄS MER: Veckans spellista: Eah, Sahara Hotnights, Myra Granberg

LÄS MER: Ane Brun klar för Way out west – nu släpps nio nya akter

Och det blir inte enkelt att lösa. Tittar man på de festivaler som brukar räknas in i Way out Wests ”nätverk”, som Primavera i Barcelona och Öya i Norge, finns inte mycket att hämta.

Snart kan Florence + The Machine och Gorillaz mycket väl annonseras som dragplåster. Det är knappast i paritet med tidigare års Prince eller Lana Del Rey.

Med sommarens knivskarpa konsertkonkurrens och höjda gager som en effekt av pandemin, dollarkursen och den svenska inflationen svider det att boka de största namnen. Att dessutom en hel del amerikanska artister står över Europa den här sommaren som en kvardröjande effekt av restriktionerna gör att Lugers manöverutrymme är klart begränsat.

Så om man inte har ett oväntat ess att kasta upp på bordet, vilket såklart kan hända, får vi nöja oss med en festival som har konstnärlig spets men saknar kommersiell höjd.

Vilket såklart kommer bli fantastiskt härligt – det också.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.