Way out west 2018 är igång

Way out wests elfte upplaga har börjat i Slottsskogen. Många hängde på låset för att hinna njuta av festivalens eventuellt enda soliga dag.

ANNONS
|

Först in på festivalområdet var systrarna Amanda och Karolina Alvekrans, 17 respektive 20 år. De köpte sina biljetter så fort torsdagspassen släpptes.

– Då hade de redan släppt att Arctic Monkeys skulle spela på torsdagen, det är de vi är här för att se, säger Karolina Alvekrans.

Systrarna har lyssnat på bandet sedan sju-åtta år tillbaka. Målet efter insläppet var staketet vid Flamingoscenen, där bandet går på klockan 21.30 på kvällen.

– Vi tänker hänga vid scenen tills de spelar, så att vi verkligen är på första raden, säger Amanda Alvekrans.

– När man är kort måste man se till att få en bra plats, fortsätter Karolina.

ANNONS

Sarah Klang först ut

Årets festival har en line-up med stora namn som Kendrick Lamar, M.I.A. och Arcade Fire. Bland de svenska artisterna syns bland andra Fever Ray, Sarah Klang och Lykke Li.

Sarah Klang var först ut på tältscenen Linné, redan en halvtimme efter att portarna öppnades. För Way out west-veteranerna Claes Hellström och Elinor Bylund stod valet mellan Klang eller Jason "Timbuktu" Diakités monolog En droppe midnatt på Höjden, festivalens scen för seminarier och samtal.

– Där gillar vi att vara, man kan lyssna på intressanta samtal och se filmer. Det passar oss som är lite äldre. Man kan ta en Gin&tonic och ta det lugnt, säger Claes Hellström.

Genom åren har de hunnit se både gamla favoriter och upptäckt nya. En sådan var PJ Harvey som spelade 2016.

– Jag hade hört henne lite grann innan dess och inte fastnat riktigt. Men den spelningen var helt fantastisk, säger Elinor Bylund.

Med sig i år har de också Anette Sjögren, som besöker festivalen för första gången.

– Jag har funderat på det länge, säger hon. Nu fanns det mycket jag ville se, som Patti Smith och Timbuktu. Och så är det skönt att kunna gå med de här två proffsen.

ANNONS

Chelsea Manning på besök

Way out west har i många år varit mer än bara musik. Till Wow talks-scenen kommer bland annat Chelsea Manning och utrikesminister Margot Wallström, och bioprogrammet rymmer flera Sverigepremiärer, bland annat av dokumentären Matangi/Maya/MIA.

Men för ett gäng som satt framför Wow-skylten vid Linnéplatsen är det fortfarande musiken som står i centrum.

– Ambitionen är alltid att gå på något Wow Talks, men det blir inte av så ofta, säger Moa Bengtsson.

Hon sitter med vännerna Gunilla Prytz, Tobias Åkesson, Gary Bowes och Henrik Claesson. Årets viktigaste spelning är Arcade Fire. Andra på konsertlistan är Fever Ray och M.I.A.

– King Gizzards & the Lizard Wizard tror jag blir riktigt bra, en av årets underground-bokningar, säger Gary Bowes. Jag ska också försöka hinna med att lämna Slottsskogen för att gå på bio, det blir första gången jag gör det under festivalen.

Varnat för storm

Det är svårt att tänka sig att en storm är på väg i det gassande solskenet vid Linnéplatsen. Men Henrik Claesson, som varit på alla Way out west-festivaler sedan starten 2007, minns festivalregnen mer än väl.

– Annars har åren en tendens att flyta ihop. Ett av de bästa åren måste ändå varit 2009, då My Bloody Valentine spelade. Mycket på grund av den spelningen.

ANNONS

SMHI gick ut med en klass 2-varning för fredagen, och festivalledningen samlades till en extrainsatt möte på torsdagen för att gå igenom säkerheten. Men i publiken är det få som tänker på stormen – festivalstämningen är viktigare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS