Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mariya Voyvodova slutar som kommunalråd och ordförande i kulturnämnden. Men bristen på jämlikhet i Alliansens budget oroar henne. Bild: Olof Ohlsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Voyvodova: "Stora teaterns uppdrag ifrågasätts på oklara grunder"

Mariya Voyvodova (S) lämnar kommunstyrelsen och posten som ordförande i kulturnämnden. Men hon släpper inte politiken. Nu är hon oroad över brist på jämlikhet i Alliansens budget och att Stora teaterns uppdrag ifrågasätts..

Efter torsdagens möte i kommunfullmäktige stod det klart att Alliansen tar makten i Göteborg och i den nya kommunstyrelsen finns inte Mariya Voyvodovas namn med. Hon hade redan tidigare i veckan meddelat att hon vill sluta som kommunalråd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Göteborg får ett nytt styre

"Det är ett beslut som jag inte författat på några dagar. Det tog sin tid och det mognade under sommarsemestern hemma i Bulgarien där jag fick tiden att fundera, pratat med mina närmaste och inte minst med mig själv. I samband med att den nya kommunstyrelsen väljs i kommunfullmäktige på torsdag väljer jag att söka nya vägar framöver", skriver hon på sin blogg.

– Men jag lämnar inte politiken, jag sitter kvar i kommunfullmäktige, säger hon i telefon från Bryssel där socialdemokraterna i Göteborg laddar inför EU-valet.

Fortsätter gärna i kulturnämnden

Att Alliansen tar makten i Göteborg påverkar de politiska nämndernas sammansättning. Mariya Voyvodova har varit ordförande i kulturnämnden de senaste fyra åren. Efter årsskiftet måste hon lämna sin post. Exakt hur nämnderna kommer att besättas beslutar fullmäktige om på nästa möte 20 december, men några ordförandeposter för socialdemokraterna lär det inte bli.

– Det är väldigt tråkigt, men om jag får förtroendet fortsätter jag gärna i kulturnämnden utanför presidiet, säger Mariya Voyvodova.

Hur tror du maktskiftet kommer att påverka kulturen i Göteborg?

– Jag är bekymrad över att jämlikheten lyser med sin frånvaro i Alliansens budget, att det skärs ned på en del satsningar för ett jämlikt Göteborg. Medan jämlikheten är själva utgångspunkten i allt vi gör och särskilt i de förslag som vi socialdemokraterna presenterar på kulturområdet är det intressant att notera att Alliansen gör precis tvärtom. Vad kommer att hända med Staden där vi läser för våra barn, till exempel? Det är viktigt att den fortsätter.

Ska söka nytt jobb

– Jag oroar mig också över att Alliansen ifrågasätter Stora teaterns uppdrag på oklara grunder. De vill säga upp avtalet och sedan utreda huvudmannaskapet. Svart på vitt markerar de borgerliga att de inte vill ha Stora teatern i kommunal ägo. Det skapar oro och ovisshet, inte minst hos personalen. Jag ser Stora teatern som en ledande gästspelsscen i landet som möjliggör scenkonst som göteborgarna annars inte kunnat ta del av.

LÄS MER: Jämlik kultur viktigast för socialdemokraterna

Vilken är den största utmaningen i kulturpolitiken framöver?

– En utmaning är att skapa en jämlik stad.

Vilka förhoppningar har du om kulturpolitiken framöver?

– Kulturpolitiken kliver in på den politiska agendan allt mer och är en viktig del av demokratin. Jag hoppas att vi kan hålla ihop om det.

Vad har du själv för framtidsplaner?

– Först ska jag vila ut mig och försöka få mer tid att umgås med mina närmaste. Sedan planerar jag att avsluta min spanskakurs och så småningom söka ett nytt jobb. I maj är det val till Europaparlamentet och jag ser fram emot en rolig och spännande valrörelse med kampanj på gator och torg, dörrknackning och samtal med väljarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.